România e țara din UE în care s-a înregistrat la începutul anului cea mai mare creştere a prețurilor producției industriale

Redacția mart. 3, 2022 0 comentarii
productie, fabrica

Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au urcat în ianuarie cu 5,2% în zona euro şi cu 4,9% în Uniunea Europeană, comparativ cu luna precedentă, iar România este statul membru al UE în care s-a înregistrat cea mai mare creştere, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat) și citate de Agerpres.În decembrie 2021, preţurile producţiei industriale s-au majorat cu 3% în zona euro şi în Uniunea Europeană.

În ianuarie, comparativ cu luna precedentă, cel mai semnificativ avans al preţurilor producţiei industriale s-a înregistrat în România (12%), Belgia (10,2%) şi Slovacia (8,7%), singurele scăderi fiind în Irlanda (minus 11,4%), Suedia (minus 0,7%), Luxemburg (minus 0,3%) şi Finlanda (minus 0,2%).

În UE, preţurile producţiei industriale s-au majorat în ianuarie, comparativ cu luna precedentă, cu 10,7% în sectorul energiei, cu 2,7% pentru bunuri intermediare, cu 2,1% pentru bunuri de folosinţă îndelungată şi cu 1,4% pentru bunuri de capital.

Datele Eurostat arată că în ianuarie, comparativ cu perioada similară din 2021, preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au urcat cu 30,6% în zona euro şi cu 30,3% în Uniunea Europeană.

În UE, preţurile producţiei industriale s-au majorat în ianuarie, comparativ cu perioada similară din 2021, cu 82,6% în sectorul energiei, cu 20,6% pentru bunuri intermediare, cu 7% pentru bunuri de folosinţă îndelungată şi cu 5,8% pentru bunuri de capital.

În ianuarie, comparativ cu perioada similară din 2021, preţurile producţiei industriale au crescut în toate statele membre UE, cel mai semnificativ avans fiind în Irlanda (60,5%), România (57,3%) şi Danemarca (54%).

Modificarea preţurilor la porţile fabricilor este transmisă de obicei pe seama consumatorilor finali şi de aceea poate fi un indicator al evoluţiei inflaţiei pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară.

Preţurile producţiei industriale din România au crescut cu 43% în ianuarie 2022 față de începutul anului trecut, arată datele publicate ieri de Institutul Național de Statistică (INS).

S-au înregistrat creșteri impresionante la extracția petrolului și gazelor și în Producția de energie.

 

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *