România – o destinație importantă pentru exporturile grecești

grecia steag

Principalele produse grecești exportate în România sunt următoarele: jucării, produse petroliere, produse din industria construcțiilor, produse din industria chimică, produse din industria materialelor plastice, calculatoare, fructe proaspete și măsline procesate, scrie Economico.gr, potrivit Rador Radio România.

În 2023, România s-a clasat pe locul al 8-lea în clasamentul principalelor destinații de export grecești, menținându-se printre primele 10 destinații principale pentru produsele grecești pentru al patrulea an consecutiv.

După cum se precizează într-un document informativ al Ambasadei Greciei în capitala României, București, care citează date recente de la Autoritatea de Statistică a Greciei (ELSTAT), evoluția balanței comerciale bilaterale dintre Grecia și România în anul 2023 a înregistrat următoarele date:

– Valoarea totală a exporturilor grecești către România a fost de 1.826,3 milioane de euro (față de 1.835,1 milioane de euro în 2022), înregistrând o mică scădere de 0,5%.

– În același timp, valoarea totală a importurilor în Grecia din România a rămas marginal neschimbată la 1.041,2 milioane de euro (-0,3% față de 1.044,2 milioane de euro în 2022).

În consecință, valoarea comerțului bilateral în 2023 a fost de 2.867,5 milioane de euro, în scădere cu doar 11,8 milioane de euro sau 0,4% față de 2022.

Din analiza structurii exporturilor, reiese că principalele produse grecești exportate în România sunt următoarele: jucării, produse petroliere, produse din industria construcțiilor (sârmă de cupru, dispozitive semiconductoare, sârmă de fier, plăci și foi de aluminiu, bare de aluminiu), produse din industria chimică (îngrășăminte), produse din industria maselor plastice (polimeri de stiren, polimeri de etilenă, plăci – foi – membrane – benzi de plastic), calculatoare, fructe proaspete (citrice, caise -cirese – piersici, banane) și măsline procesate.

Principalele produse importate în Grecia din România sunt următoarele: fire și cabluri, autoturisme, contoare de gaz, ovine-caprine, țigări, apă, mobilier, gaz petrolier, aparate telefonice și detergenți.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

  1. DAAAA da importam ,,mancare la greu de la greci , inclusiv cartofi ceapa si alte legume -fructe ,Inlclusiv produse lactate -branzeturi etc,, Asta-i tara noastra .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *