România poate exporta ovine vii către ţările terţe, în timp ce în Uniunea Europeană se pot face doar livrări de carcase şi carne de ovine, a declarat pentru Agerpres vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Ioan Oleleu.
Excepție de export fac judeţele Bihor şi Arad, unde au fost impuse restricţii, în urma apariţiei focarelor de pesta micilor rumegătoare.
Pesta Rumegătoarelor Mici este o boală cu mortalitate de până la 70%, care afectează ovinele și caprinele, nu și omul.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
În ceea ce privește perioada sărbătorilor Pascale, mieii vor fi sacrificați în unități mici și unități de abatorizare de dimensiuni mari, care vor fi amenajate în exploatațiile fermierilor la nivel de asociații și unități administrativ teritoriale de la nivel național.
„Sacrificarea se va face fără restricţii din punct de vedere sanitar-veterinar. De asemenea, există posibilitatea amenajării de puncte de sacrificare temporare, iar comercializarea se va face atât la poarta fermei din unitatea de sacrificare supravegheată sanitar-veterinar, cât şi în locurile amenajate, respectiv în magazine specializate, în pieţe unde sunt amenajate astfel de raioane. Foarte important este faptul că se menţine în continuare deschis exportul de ovine vii pe ţări terţe, tot ceea ce înseamnă zona ţărilor arabe. Aici nu există restricţii de vânzare a animalelor, iar noi suntem preponderent exportatori, cu peste 70% din ovinele din România “, declară Ioan Oleleu.
De săptămâna viitoare se vor putea depune cereri pentru deschiderea punctelor de sacrificare temporară, în vederea înregistrării sanitar-veterinare, potrivit reprezentatului ASNSVSA.
„Toate aceste puncte de sacrificare temporare o să beneficieze de condiţii de relaxare şi flexibilizare de la condiţiile generale impuse de regulamentele Uniunii Europene privind funcţionarea acestora. E nevoie de un spaţiu limitat, o sursă de apă, respectarea condiţiilor minime de igienă şi de manipulare. Foarte important: animalele să fie sănătoase şi carcasele salubre”, continuă Ioan Oleleu.
De asemenea, reprezentanții de pe piața internațională și-au exprimat interesul de cumpărare a cărnii de ovine din România.