Romgaz confirmă că tranzacția cu Exxonmobil pentru gazele din Marea Neagră este blocată temporar: „Mai trebuie clarificate anumite detalii”

sonda offshore sursa ExxonMobil Foto: Sondă offshore / ExxonMobil

Romgaz confirmă informațiile Economedia de săptămâna trecută conform cărora semnarea contractului de vânzare-cumpărare a acţiunilor ExxonMobil Exploration nu a avut loc încă, explicând că mai trebuie clarificate anumite detalii de implementare.

Economedia a anunțat în exclusivitate că tranzacția dintre compania cu capital de stat Romgaz și Exxonmobil este blocată temporar din cauza unei controverse legate de faptul că licența de operare în Marea Neagră e deținută de compania americană printr-un vehicul înregistrat în Bahamas și nu în România.

Romgaz afirmă acum că semnarea contractului de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited încă nu a avut loc, motivat de necesitatea de a clarifica anumite detalii de implementare. „Vom continua să informăm piaţa şi investitorii pe măsură ce noi informaţii vor deveni disponibile”, se menţionează într-un raport remis, luni, Bursei de Valori Bucureşti.

Sursa citată subliniază că, prin raportul curent din 26 octombrie 2021, Romgaz a estimat că tranzacţia va fi finalizată în primul trimestru din anul 2022.

În acest moment, conform informațiilor Economedia, cele două părți caută o soluție pentru accelerarea tranzacției în valoare de 1 miliard de euro pentru preluarea participației americanilor de la ExxonMobil în proiectul Neptun Deep de exploatare a gazelor de la Marea Neagră.

Tranzacția în valoare de circa un miliard de euro fusese aprobată de acționarii Romgaz încă din 10 decembrie 2021 și piața se aștepta ca semnarea actelor să fie făcută rapid. Compania de stat românească a aprobat și contractarea unui împrumut de 325 de milioane de euro pentru a acoperi o parte din suma de achiziție.

Un efect al acestei întârzieri este și tergiversarea legii offshore, care urmează să stabilească noul cadru fiscal pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. Guvernul așteaptă încheierea tranzacției Romgaz-Exxonmobil pentru a trimite în Parlament proiectul legii offshore. Legea offshore este esențială, pentru că de ea depinde luarea deciziei finale de începere a lucrărilor de către consorțiul condus de OMV Petrom, care este operatorul proiectului.

În prezent, ExxonMobil şi OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi. Dacă Romgaz va cumpăra în cele din urmă participația Exxonmobil, atunci compania românească cu capital de stat va deveni partenerul OMV Petrom.

Foto: Sondă offshore / ExxonMobil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *