EXCLUSIV Tranzacția Romgaz – Exxonmobil pentru gazele din Marea Neagră, blocată temporar. Blocajul întârzie și legea offshore

sonda offshore sursa ExxonMobil Foto: Sondă offshore / ExxonMobil

Tranzacția dintre compania cu capital de stat Romgaz și Exxonmobil este blocată temporar din cauza unei controverse legate de faptul că licența de operare în Marea Neagră e deținută de compania americană printr-un vehicul înregistrat în Bahamas și nu în România, au declarat pentru Economedia surse guvernamentale.

În acest moment, cele două părți caută o soluție pentru accelerarea tranzacției în valoare de 1 miliard de euro pentru preluarea participației americanilor de la ExxonMobil în proiectul Neptun Deep de exploatare a gazelor de la Marea Neagră.

Tranzacția în valoare de circa un miliard de euro fusese aprobată de acționarii Romgaz încă din 10 decembrie 2021 și piața se aștepta ca semnarea actelor să fie făcută rapid. Compania de stat românească a aprobat și contractarea unui împrumut de 325 de milioane de euro pentru a acoperi o parte din suma de achiziție.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2
Victor Moraru si Marian Neacsu
oameni bagaje
multime, oameni, populatie, demografic, trecere de pietoni
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
bani, lei, finante, bancnote
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati, impozit, taxe
Vladimir Putin, Xi Jinping, presedinte, rusia, china, moscova, kremlin, beijing, presedinte, china, rusia
bani, finante, lei, financiar, deficit
Gameloft Romania Cluj Napoca
onrc, registrul comertului
onrc, registrul comertului
Jerome Powell, FED
sticle vin
turism calatorii bani
Euro bani fonduri cheltuieli risipă fraude
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati
Borhanci_Bazin-de-inot_01
Luca
onrc, registrul comertului
Pod Argeș Grădiștea București Giurgiu
bani, finante, lei, financiar, deficit
aeroport iasi plecari

Un efect al acestei întârzieri este și tergiversarea legii offshore, care urmează să stabilească noul cadru fiscal pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. Guvernul așteaptă încheierea tranzacției Romgaz-Exxonmobil pentru a trimite în Parlament proiectul legii offshore. Legea offshore este esențială, pentru că de ea depinde luarea deciziei finale de începere a lucrărilor de către consorțiul condus de OMV Petrom, care este operatorul proiectului.

În prezent, ExxonMobil şi OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi. Dacă Romgaz va cumpăra în cele din urmă participația Exxonmobil, atunci compania românească cu capital de stat va deveni partenerul OMV Petrom.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: