Rubla rusească atinge minimul ultimelor 8 luni față de dolar, pe fondul scăderii prețului petrolului și al sancțiunilor occidentale

Redacția ian. 2, 2023 0 comentarii
rusia, rubla, banca

Moneda Rusiei a atins un minim al ultimelor opt luni, adăugându-se la scăderile puternice din decembrie, pe măsură ce prețurile globale ale petrolului au scăzut, iar sancțiunile occidentale au vizat sectorul energetic al Rusiei, relatează CNN.

Rubla a oscilat sub 72 pentru un dolar, în scădere cu 18% de la începutul lunii și cel mai slab nivel de la sfârșitul lunii aprilie.

După ce și-a înjumătățit aproape valoarea în primele săptămâni ale războiului, rubla s-a menținut remarcabil de bine în cea mai mare parte a anului, tranzacționându-se într-un interval îngust.

Rubla a fost ajutată de măsurile luate de banca centrală a Rusiei, care a mai mult decât dublat ratele dobânzilor la începutul războiului, a introdus controale de capital și a obligat exportatorii să convertească 80% din veniturile lor în ruble, creând în mod artificial cerere pentru această monedă. Ulterior, aceasta a revenit asupra unora dintre aceste politici pe măsură ce rata de schimb s-a stabilizat.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *