Rusia anunță că va găsi soluții pentru a aproviziona piețele de îngrășăminte și cereale rusești

cereale, grau Foto: Pixabay

Moscova va găsi soluţii pentru a aproviziona pieţele cu îngrăşăminte şi cereale ruseşti, în pofida sancţiunilor occidentale, a declarat miercuri Serghei Riabkov, adjunctul ministrului Afacerilor Externe rus, citat de agenţia rusă de presă RIA, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Luni, preşedintele Vladimir Putin i-a transmis omologului său turc Recep Tayyip Erdogan că Rusia este dispusă să faciliteze exporturile Ucrainei de cereale pe la Marea Neagră, precum şi livrările de îngrăşăminte ruseşti, dacă sunt atenuate sancţiunile.

Declinul exporturilor a fost provocat de problemele logistice, după ce Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie şi a blocat accesul la porturile ucrainene la Marea Neagră, principalele rute pentru exporturile de cereale ale Kievului. Peste 20 de milioane de tone de cereale aşteaptă în silozuri să fie exportate, iar recolta din acest an este în pericol.

Rusia şi Ucraina erau responsabile pentru aproape o treime din livrările globale de grâu, iar lipsa exporturilor din Ucraina contribuie la creşterea crizei alimentare pe plan mondial.

Înainte de invazia Rusiei din 24 februarie, Ucraina exporta lunar până la şase milioane tone de cereale. Războiul a generat volatilitate pe pieţele financiare internaţionale, ducând la creşterea preţurilor la materiilor prime şi afectând logistica.

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *