Rusia spune că a făcut o plată pentru a evita un default. Investitorii ar putea totuși să nu-și primească banii

Redacția mart. 17, 2022 0 comentarii
Bani, investitie, planificare, pix / Foto: Pixabay.com

Rusia a anunțat că a realizat miercuri plăți de dobândă datorate pentru obligațiunile sale în dolari, scriu Financial Times și CNN. Totuși, Moscova nu poate garanta investitorilor că vor primi numerarul, ceea ce ar putea duce totuși țara la un default, adică incapacitate de plată.

Investitorii așteptau miercuri plăți de cupoane în valoare de 117 milioane de dolari, pentru două pachete de obligațiuni rusești. Acestea reprezentau primele astfel de plăți de când țările occidentale au răspuns cu sancțiuni financiare fără precedent la invazia Ucrainei de către președintele Vladimir Putin.

Termenul limită marchează un test crucial al dorinței și capacității Moscovei de a continua să-și achite datoria externă.

Ministrul rus de Finanțe Anton Siluanov a declarat miercuri că a trimis instrucțiuni de plată băncii americane care se ocupă de obicei de astfel de tranzacții, dar că există riscul ca numerarul să nu ajungă, potrivit publicației de stat Ria Novosti.

Acest lucru se datorează faptului că fondurile pe care țara le-a folosit pentru a plăti datoria proveneau din activele străine înghețate ale Rusiei, sancționate din cauza atacului său asupra Ucrainei – așa că rămâne neclar dacă investitorii își vor primi banii.

La începutul acestei săptămâni, Siluanov a spus că plata va fi făcută în ruble dacă transferul nu va avea succes.

„Avem banii, am făcut plata, acum mingea este în terenul Americii”, a spus el.

Dacă SUA blochează plata, Rusia ar putea încerca să plătească în ruble și nu în dolari. Dar această acțiune ar putea constitui o situație de default, a declarat marți agenția Fitch Ratings.

Unele dintre obligațiunile Rusiei denominate în dolari și euro conțin o clauză alternativă care permite rambursarea în ruble, dar cele două plăți scadente miercuri nu se numără printre ele.

Această situație evidențiază criza în care se află Rusia: națiunea are bani pentru a-și plăti datoriile, dar pur și simplu nu poate accesa aproximativ jumătate din aceste fonduri după ce Occidentul a aplicat sancțiuni fără precedent asupra rezervelor sale valutare, în valoare totală de aproximativ 315 miliarde de dolari.

Investitorii occidentali s-au pregătit pentru un default al Rusiei, după impunerea de sancțiuni americane și europene împotriva băncii centrale ruse, luna trecută.

O incapacitate de plată a datoriei externe a Rusiei – din care aproximativ 20 de miliarde de dolari erau în mâinile străinilor înainte de invazie – ar ridica întrebări cu privire la marile datorii în ruble ale țării și la cele aproximativ 90 de miliarde de dolari de obligațiuni în valută emise de companiile rusești.

Mai multe plăți urmează să fie scadente în curând. O plată mult mai mare de 2 miliarde de dolari programată pentru începutul lunii aprilie ar putea crea bătăi de cap și mai mari Moscovei.

Ultimul default suveran al Rusiei, care a avut loc în anul 1998, a declanșat o criză financiară și a dus aproape la prăbușirea fondului speculativ al SUA Long-Term Capital Management. Guvernul și-a restructurat apoi datoria în ruble și datoria în dolari din epoca sovietică, dar a continuat să facă plăți pentru obligațiuni internaționale emise de la prăbușirea Uniunii Sovietice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.