Rusia va fi invitată la reuniunea blocului Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC) de anul viitor, anunţă Statele Unite, gazda evenimentului

dreamstime_l_49507841

Rusia va fi invitată să participe la reuniunile blocului Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC) găzduite anul viitor de Statele Unite, a declarat luni un oficial american, citat de Reuters.

În calitate de “buni administratori ai APEC”, Statele Unite vor invita Rusia, care este membră a blocului celor 21 de ţări, a spus Matt Murray, un înalt oficial american pentru APEC, într-o conferinţă de presă la Singapore.

Relaţiile dintre Washington şi Moscova s-au deteriorat până la cel mai rău nivel din ultimii 60 de ani de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, un act pe care îl justifică drept “operaţiune militară specială”, dar care a determinat sancţiuni şi condamnări din partea naţiunilor occidentale şi ţări precum Singapore, aminteşte Reuters.

La o reuniune APEC găzduită de Thailanda în mai, reprezentanţi din Statele Unite şi alte ţări au părăsit întâlnirea în semn de protest faţă de acţiunile Rusiei în Ucraina, când ministrul rus al economiei Maxim Reşetnikov a luat cuvântul.

Preşedintele rus Vladimir Putin nu a participat la un summit al Grupului celor 20 de economii majore în Bali luna trecută, în ciuda unei invitaţii din partea gazdei Indonezia, care a rezistat presiunilor din partea ţărilor occidentale de a-i retrage invitaţia liderului de la Moscova şi chiar de a expulza Rusia din bloc.

Murray nu a spus dacă Putin va participa la reuniunea liderilor APEC de anul viitor la San Francisco. Liderul rus a fost reprezentat de prim viceprim-ministrul Andrei Belousov la întâlnirea liderilor APEC găzduită de Thailanda luna trecută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *