Saudiții le răspund americanilor: Reducerea producției de petrol de țările din OPEC+ este “pur economică” spune Arabia Saudită

opec

Arabia Saudită a respins ca “nefiind bazate pe fapte” declarațiile care au criticat regatul după decizia OPEC+ de săptămâna trecută de a reduce producția de petrol în ciuda obiecțiilor Statelor Unite. Saudiții spun că aceasta servește atât intereselor consumatorilor, cât și ale producătorilor.

Decizia OPEC+ a fost adoptată prin consens, a ținut cont de echilibrul dintre cerere și ofertă și a fost menită să limiteze volatilitatea pieței, a precizat joi Ministerul saudit de Externe într-o declarație pe Twitter.

Biden: Vor fi consecințe

Președintele Joe Biden a promis la începutul acestei săptămâni că “vor exista consecințe” pentru relațiile dintre SUA și Arabia Saudită, după ce OPEC+ a declarat săptămâna trecută că își va reduce ținta de producție de petrol cu 2 milioane de barili pe zi. 

OPEC+, grupul de producători format din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) plus aliații, inclusiv Rusia, și-a anunțat noua țintă de producție după săptămâni de lobby din partea oficialilor americani împotriva unei astfel de măsuri.

Statele Unite au acuzat Arabia Saudită că se înclină în fața Moscovei, care se opune plafonării de către Occident a prețului petrolului rusesc ca răspuns la invazia sa în Ucraina.

Declarația ministerului saudit de externe a subliniat “contextul pur economic” al reducerii producției de petrol și a făcut referire, de asemenea, la consultările cu Statele Unite, în cadrul cărora i s-a cerut să amâne reducerile cu o lună.

Măsura OPEC+ a stârnit îngrijorări la Washington cu privire la posibilitatea creșterii prețurilor combustibililor chiar înainte de alegerile de luna viitoare din Statele Unite, în condițiile în care democrații lui Biden încearcă să își păstreze controlul asupra Camerei Reprezentanților și Senatului.

Sursa foto: Facebook/OPEC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *