Sberbank Europe AG se apropie cu pași rapizi de faliment

Sberbank

Autoritatea de reglementare bancară din UE a anunțat marți seara că va fi deschisă o procedură de intrare în faliment pentru filiala europeană a celei mai mari bănci rusești, Sberbank, puternic afectată de sancțiunile financiare impuse în urma invadării Ucrainei, potrivit Le Figaro.

Această filială cu sediul în Austria, Sberbank Europe AG, și care are aproape 4.000 de angajați, va fi supusă „procedurilor de insolvență” în această țară, a declarat Comitetul unic de rezoluție (CRU). Activele clienților instituției vor fi garantate până la 100.000 de euro, așa cum prevede legislația europeană în acest domeniu.

Dacă această entitate se îndreaptă cel mai probabil spre lichidare, s-a găsit totuși o soluție pentru două subfiliale din Croația și Slovenia, adaugă autoritatea europeană. Sberbank AG se confruntă în ultima perioadă cu o mare problemă de cash-flow în condițiile în care nu mai are de unde să împumute bani, în urma sancțiunilor decise de Uniunea Europeană, care urmăresc „asfixierea” sistemului bancar și financiar rus prin tăierea accesului la piețele de capital.

Filiala nu poate beneficia de sprijinul companiei-mamă din Rusia, în condițiile în care banca centrală a interzis instituțiilor rusești să trimită fonduri către țările care au impus sancțiuni. CRU a permis salvarea a două filiale ale Sberbank Europe ținând cont de „interesul public” pe care îl reprezintă și pentru a „evita perturbarea economiilor croată și slovenă”: capitalul sucursalei croate a Sberbank este cedat băncii poștale croate iar cel al entității slovene către banca locală Nova ljubljanska banka (NLB).

Aceste două filiale vor putea, astfel, să continue să funcționeze normal începând de miercuri, fără impact asupra clienților.

În ceea ce privește principala entitate austriacă, banca „nu a fost considerată a îndeplini funcții critice pentru economie” și „nu există niciun risc de impact negativ asupra stabilității financiare sau asupra economiei din Austria” în cazul lichidării.

Sberbank Europe operează în total 185 de sucursale și are 3.933 de angajați, cu active în valoare de 13 miliarde de euro. În 2020, banca avea aproximativ 773.000 de clienți în Europa Centrală și de Est. Pe lângă Austria, Croația și Slovenia, este prezentă și în Bosnia și Herțegovina, Cehia, Ungaria, Serbia și Germania.

Sursa foto: Sberbank / Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *