Scumpire a carburanților la Petrom în ultima zi din februarie/ Cu cât au crescut prețurile în acest an

Statie Petrom 5

Petrom, liderul pieței carburanților din România, a scumpit din nou carburanții. De data aceasta a crescut doar prețul benzinei, cu 4 bani pe litru.

Este a 13-a scumpire din 18 ianuarie 2024, de când a început seria majorărilor de preț din acest an. De atunci, prețurile au crescut cu 57 de bani pe litru în cazul benzinei și cu 46 de bani pe litru în cazul motorinei.

Stația Petrom Vitan, monitorizată de Economedia, afișează joi, 29 februarie 2024, următoarele prețuri: 7,17 lei pentru un litru de benzină standard și 7,56 lei pe litru în cazul motorinei standard.

 

Potrivit peco-online.ro, prețul benzinei standard la stațiile Petrom din Capitală este cuprins acum între 7,12 lei și 7,18 lei pe litru, iar cel al motorinei standard, între 7,54 lei și 7,57 lei. 

Precedentele majorări de preț la Petrom au avut loc vinerea trecută, când carburanții s-au scumpit de două ori într-o zi, dimineața și la prânz. Prima scumpire a avut loc vineri dimineață, când a crescut prețul benzinei standard cu 4 bani pe litru. La prânz, în jurul orei 14 conform Monitorul Prețurilor, a fost aplicată încâ o scumpire, de doi bani pe litru, atât pentru benzină, cât și pentru motorină. 

În prima zi a anului, prețurile au crescut după majorarea accizelor cu 29 de bani pe litru la benzină și cu 26 de bani pe litru la motorină. Pe 4 ianuarie, Petrom a operat o primă reducere a prețurilor, cu 8 bani pe litru, atât pentru benzină, cât și pentru motorină. Iar pe 10 ianuarie 2024, ieftinirea a fost de 4 bani pe litru. O zi mai târziu, prețul benzinei a mai scăzut cu un ban.

Apoi, din 18 ianuarie, prețurile au început să crească.

Comparativ cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 5,4 %, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 18,5  lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru a crescut cu 4,7 %, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 17 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

Tot peco-online.ro mai arată că în această perioadă România se află pe locul 4 în Uniunea Europeană în topul țărilor cu cea mai ieftină benzină, după Bulgaria, Cipru și Malta. În cazul motorinei, țara noastră este situată tot pe locul 5 între statele Uniunii Europene în ceea ce privește cel mai mic preț la acest tip de combustibil, după Bulgaria, Cipru, Malta și Slovenia.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *