Scumpirea gazului lichefiat, scânteia revoluției din Kazahstan: Este principala sursă de carburant pentru mașini și orice creștere de preț se vede în rafturile magazinelor

G4Media ian. 6, 2022 0 comentarii
revolutie kazahstan

Scumpirea gazului lichefiat, de la 0,14, la 0,28 de dolari, a fost scânteia care a condus la un amplu val de proteste în Kazahstan.

Mai multe regiuni ale țării depind de gazul lichefiat (GNL), acesta fiind principala sursă de carburant pentru maşini şi orice creştere a preţului său atrage după sine scumpirea alimentelor. Costurile vieții de zi cu zi în această țară erau deja în creştere de la începutul pandemiei de coronavirus.

Kazahstanul, prima economie din Asia Centrală, obişnuită în trecut cu rate de creştere a economiei de două cifre, suferă acum de pe urma scăderii preţului petrolului şi a crizei economice din Rusia, care a dus la devalorizarea monedei locale, tenge (KZT), şi la o inflaţie ridicată.

Șeful Kazahstanului, Kassym-Zhomart Tokayev, a scris miercuri, pe pagina sa de Twitter, că a decis reducerea prețului la gaz lichefiat, în regiunea Mângistau la 50 de tenge pe litru (0,10 dolari), chiar sub prețul inițial, însă era prea târziu.

„Guvernul, în cadrul competențelor care îi sunt conferite, pentru a asigura stabilitatea în țară, a decis să reducă prețul gazului lichefiat în regiunea Mângistau la 50 de tenge pe litru. Rog manifestanții să nu urmeze apelurile persoanelor distructive interesate să submineze stabilitatea și unitatea societății noastre. Alte cerințe socio-economice vor fi luate în considerare, separat, inclusiv în cadrul ședinței de mâine”, a scris el.

Înainte de aceasta, autoritățile kazahe au dublat prețurile la gaze, până la 120 de tenge, aproximativ 0,28 de dolari.

Câștigurile lunare medii din Kazahstan au fost de 580 USD în noiembrie 2021. Țara are o populație de 19 milioane de locuitori, iar rata șomajului este de 5%, conform ceicdata.com, un portal de analiză economică ce studiază datele din 213 state ale lumii.

Salariile variază în această țară de la 97.900 KZT (224 dolari), la 1.730.000 KZT – 4.000 de dolari.

Kazahstanul este o țară foarte bogată în resurse naturale, dar acestea nu sunt încă exploatate la capacitatea maximă.

Rezervele de uraniu din sol, situează țara pe locul 3 în lume.

De asemenea, țara are cantități însemnate de petrol, gaze naturale, cărbune, cupru, zinc, mangan, fier, aur, iar Kazahstan este cel mai mare producător de petrol din Asia Centrală.

Pe teritoriul Kazahstanului se află și Cosmodromul Baikonur, numit și Tyuratam, cel mai vechi și mai mare cosmodrom din lume. Acesta, la aproximativ 200 kilometri est de Marea Aral, lângă orașul Tyuratam.

Sursa foto: Captură foto Telegram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.