Se scumpesc țigările, în special în Europa de Est. Bruxelles-ul va propune creșterea taxelor pe țigări și prima taxă pentru vaping la nivelul UE

vaping Sursa foto: Pixabay

UE urmează să propună o taxă pentru vaping (țigări electronice cu nicotină eliberată sub formă de vapori) la nivelul blocului european, într-un efort de a reorganiza impozitarea industriei tutunului. Măsura ar dubla accizele în statele membre cu taxe reduse pe țigări, potrivit unui proiect de document al Comisiei Europene, scrie Financial Times.

Modificările legislative, care fac parte dintr-un efort al Bruxelles-ului de a reduce rata fumatului, vor crește acciza minimă a UE pentru țigări de la 1,80 euro la 3,60 euro pentru un pachet de 20 de țigări.

Asta va duce la creșterea prețurilor în țările din Europa de Est, unde pachetele se pot vinde cu mai puțin de 3 euro.

Noul regim fiscal va alinia impozitarea noilor produse din tutun, cum ar fi vaping-ul și tutunul încălzit, la cea a țigărilor. Factorii de decizie politică din întreaga lume privesc din ce în ce mai puțin favorabil popularitatea acestor noi produse în rândul tinerilor.

Produsele de vaping mai puternice vor fi supuse unei accize de cel puțin 40%, în timp ce produsele de vaping mai puțin puternice vor fi supuse unei accize de 20%. Produsele din tutun încălzit vor fi, de asemenea, afectate de o acciză de 55%, adică o rată de impozitare de 91 de euro la 1.000 de articole vândute.

Alberto Alemanno, profesor de drept al UE la școala de afaceri HEC Paris, a declarat că absența unui cadru de accize la nivelul UE pentru vaping și tutun încălzit a „slăbit eforturile de control al tutunului” în întregul bloc.

De asemenea, accizele la țigări ar crește considerabil în țări precum Austria și Luxemburg, unde prețurile sunt scăzute în raport cu veniturile. Se preconizează că majorarea taxelor pe țigări va genera 9,3 miliarde de euro în plus pentru statele membre ale UE.

Modificările au ca scop accelerarea eforturilor UE de a ajunge la o „generație fără tutun” până în 2040. În cadrul Planului UE de combatere a cancerului, oficialii din domeniul sănătății doresc să reducă consumul de tutun în rândul cetățenilor UE de la nivelul actual de aproximativ 25% la 20% în 2025 și la mai puțin de 5% până în 2040.

În această lună, Comisia a impus o interdicție privind produsele din tutun încălzit aromatizat pentru a reduce creșterea cererii în rândul consumatorilor tineri. În SUA, autoritățile de reglementare de la Food and Drug Administration au luat măsuri pentru a interzice produsele populare de vaping, cum ar fi Juul.

Rob Branston, lector senior în economia afacerilor și membru al Grupului de cercetare pentru controlul tutunului de la Universitatea din Bath, a declarat că actualizarea regimului fiscal era „așteptată cu mult timp în urmă” pentru a crește prețurile în țările în care țigările erau „prea ieftine” și pentru a ajunge din urmă inflația.

„Acest lucru va salva vieți”, a spus el. „Creșterile de prețuri induse de taxe sunt unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru reducerea consumului de tutun, astfel încât creșterile semnificative ale ratelor minime de impozitare sunt esențiale pentru a obține reducerile dorite în ceea ce privește cancerul și alte boli.”

Dar Peter van der Mark, secretarul general al Asociației Europene a Tutunului pentru Fumători, un organism al industriei, a avertizat că “dacă aveți o creștere bruscă și foarte abruptă, puteți crea o piață pentru comerțul ilicit”.

Dustin Dahlmann, președintele Alianței Europene Independente pentru Vape, a adăugat că impunerea de taxe pe noile produse din tutun ar putea duce la „alternative mult mai puțin dăunătoare” la fumat, care „sunt taxate mult prea puternic în multe țări”.

Un studiu de impact care a făcut obiectul unei scurgeri de informații a afirmat că majorarea accizei minime ar avea „un impact puternic asupra consumatorilor și operatorilor economici” din statele UE în care prețurile țigărilor sunt scăzute, printre care Bulgaria, Slovacia, Polonia și Ungaria.

De asemenea, în evaluare se menționează că acciza pentru noile produse din tutun „care sunt deosebit de atractive pentru tineri, care riscă să dezvolte dependență” ar contribui la eforturile de sănătate publică de reducere a consumului de tutun.

Propunerea va trebui să fie aprobată de toate statele membre ale UE înainte de a fi consfințită prin lege. British American Tobacco, unul dintre cei mai mari producători de țigări din lume, a subliniat că acesta este „începutul unui lung proces legislativ”. Comisia nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

 1. Păi e momentul să votăm euro-scepticii, no? Să ajungă la Bruxelles și să dea undo la jdemiile de taxe și accize și impozite. I-auz’ la ăla, acciza pe vapat era așteptată de mult timp, că a crescut inflația. Care inflație a crescut după ce economia a luat-o razna după măsurile lor pandemice.
  Iar dacă așa nu merge, mai avem o soluție: RoExit.

 2. Ce e aia ”vaping”? Că din cuprinsul articolului nu reiese. (Cine nu știe și întreabă poate fi considerat prost o singură dată, cine nu știe și nu întreabă, rămâne prost pentru totdeauna).

  • Sunt câteva moduri de a “lua” nicotină:
   – fumat clasic (țigări obișnuite);
   – prin încălzirea tutunului (IQOS, alea care put îngrozitor, produse de un mare concern);
   – plasturi;
   – țigări electronice (scot abur (vape în engleză))
   Or mai fi și altele, dar nu le știu eu (ceai?, shisha?)

 3. Pune in pericol societatea, la fel ca ne accinatii! Fumatorii sa nu mai fie tratati gratuit in spitale, nici supraponderalii care nu vor sa manance greieri ca sa slabeasca! Nici nevaccinatii, nici consumatorii de alcool! Inchidem toata economia, ordin de la primarie! Salvam planeta…

 4. cea mai mare greseala pe care o poate face un finantist e sa creada ca daca obtine un miliard de lei dintr-o acciza de 5%, atunci o sa scoata 2 miliarde dintr-o acciza de 10%. economia nu merge asa. la accize mai mari, vanzarile oficiale vor scadea si vor creste evaziunea si contrabanda. s-ar putea sa obtina 1,2 miliarde sau 1,3 miliarde, dar evaziunea se va dubla. la fel si contrabanda.

 5. este simplu de calculat. la nivelul Romaniei exista deja o acciza inca din 2016 pentru lichidul pentru tigari electonice, este de 5 lei fara tva pentru 10 ml de lichid. o sticluta se vinde acum cu maxim 26 de lei, fara tva inseamna cam 22 lei, fara 5 lei, acciza deja existenta, 17 lei. daca la 17 lei aplicam 40% acciza europeana, rezulta 23,8, cu tva 28 lei. deci noi suntem mai europeni decat europenii de 6 ani 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *