Șeful ANAF spune că Fiscul se confruntă cu un deficit important de oameni pe partea de inspecție fiscală

ANAF Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

ANAF se confruntă cu un deficit important de oameni pe partea de inspecție fiscală, spune președintele Fiscului, Lucian Heiuș, într-un interviu Justnews.ro. În București – Ilfov, instituția acționează cu doar 100-180 de inspectori fiscali. Digitalizarea ar putea ușura munca, mai spune Heiuș.

“Nu am suficient de mulți oameni pe cât mi-aș dori pe partea de inspecție fiscală. Vă dau un exemplu, cel mai relevant pentru București-Ilfov: discutăm undeva în jur de 100-180 de inspectori fiscali. Este foarte puțin, ținând cont de volumul de activitate economică și de numărul de contribuabili care se regăsesc în București și Ilfov. La fel, Antifrauda, unde ca echipe operative discutăm de vreo 600 de oameni”, a spus Heiuș.

“Eu ca președinte îmi doresc să am cât mai mulți, pentru a putea fi prezent în cât mai multe locuri, dar trebuie să ai întotdeauna un echilibru între cantitatea de inspectori pe care îi ai și calitatea actului pe care trebuie să-l faci. În momentul în care vom reuși să ducem la bun sfârșit această digitalizare, această modernizare a ANAF, atunci, da, vei putea să faci o analiză de risc foarte corectă și să identifici cu precizie mare locurile unde se produce evaziunea fiscală și cine o face. Ca să te duci exact, la punct ochit-punct lovit. În același timp. eu cred că și calitatea actului de control va fi mai bună. Cu cât ai o calitate mai bună a actului de control, cu atâta va scădea procentul care va fi de admitere în cadrul contestațiilor sau de admitere în favoarea contribuabilului în faza jurisdicțională”, a spus Heiuș.

Acesta a vorbit și de ponderea mică de încasări. “Tot timpul se discută în spațiul public de acea pondere a încasărilor fiscale în PIB și că de ce în state din Uniunea Europeană este de 40 și ceva la sută, iar la noi media este numai de 26-27 la sută. Păi, noi evităm să spunem că sistemul de impozitare diferă de la un stat la altul. Și atunci nu poți să compari ponderea încasărilor fiscale în PIB în țările nordice, care au un sistem de impozitare și un nivel de impozitare foarte ridicat, cu, de exemplu, România, unde, în afară de contribuțiile pe muncă, impozitarea este redusă, se află la limita de jos comparativ cu orice stat din Uniunea Europeană. Eu îmi doresc ca și conformarea voluntară în România să crească foarte mult și ea va crește în momentul în care vom reuși să modernizăm ANAF. Eu prefer această denumire de modernizare, nu de digitalizare, pentru că nu e suficient să ai programe informatice, să ai niște calculatoare foarte bune, dacă întreg mecanismul, dacă întreaga mentalitate a angajaților din ANAF, nu se schimbă, nu se modernizează. În acest caz, nu facem nimic. Deci, atunci când contribuabilii o să vadă că serviciile pe care noi le oferim sunt mult mai prompte, mult mai atractive, mult mai dinamice, atunci vom avea și noi informații mult mai bune și o să putem să acționăm acolo unde se produce evaziunea fiscală sau împotriva celor care nu înțeleg să-și achite taxele și impozitele la timp”, a spus Heiuș.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Comentarii

  1. De mentalitate zice Tov.
    De ce nu aduci oameni noi?
    Angajezi noi oameni, dai afara dinozaurii si gata si cu mentalitatea!
    Gata cu spagarii, franele, etc!
    Cine te opreste?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *