Șeful diplomației europene: Rusia pune lumea în pericol de foamete prin blocarea exporturilor de cereale din Ucraina

Redacția iun. 18, 2022 0 comentarii
porumb cereale

Rusia pune lumea în pericol de foamete prin blocarea exporturilor de cereale din Ucraina şi prin restricţiile privind propriile exporturi, a acuzat sâmbătă şeful diplomaţiei europene, spaniolul Josep Borrell, transmite agenția AFP, citată de News.ro.

Ameninţările la adresa securităţii alimentare şi “bătălia naraţiunilor” cu Rusia asupra realităţii sancţiunilor impuse Moscovei vor fi în centrul discuţiilor miniştrilor de Externe ai UE, luni, la Luxemburg.

“Suntem pregătiţi să lucrăm cu ONU pentru a preveni orice impact nedorit al sancţiunilor noastre asupra securităţii alimentare mondiale”, a asigurat Josep Borrell într-un articol pe blogul oficial.

Şeful diplomaţiei europene denunţă “alegerea politică conştientă a Rusiei de a ‘militariza’ exporturile de cereale şi de a le folosi ca unealtă de şantaj contra oricui se opune agresiunii sale în Ucraina.

“Rusia a transformat Marea Neagră în zonă de război, blocând exportul de cereale şi de îngrăşăminte din Ucraina (…) şi aplică de asemenea cote şi taxe asupra propriilor sale exporturi de cereale”, a subliniat Borrell.

Sancţiunile impuse de Uniunea Europeană “nu interzic Rusiei să exporte produse agricole şi de seminţe, nici să le cumpere, cu condiţia ca persoanele sau entităţile sancţionate să nu fie implicate” în aceste operaţiuni, precizează şeful diplomaţiei europene.

“Suntem pe deplin conştienţi că există o luptă a naraţiunilor în jurul acestei probleme” a sancţiunilor, a recunoscut el.

“Este imperativ să se permită reluarea exporturilor ucrainene pe navă. Lucrăm îndeaproape cu ONU şi sperăm că în următoarele zile se poate găsi o soluţie. Nerespectarea acestui lucru riscă să provoace un dezastru alimentar global”, avertizează el.

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *