Șeful ONU critică „lăcomia grotescă” a companiilor de petrol și gaze: Profiturile imorale din petrol și gaze trebuie taxate

Redacția aug. 5, 2022 1 comentarii
berc ars, energie, electricitate, curent

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut companiilor de petrol și gaze să facă față taxelor speciale. Comentariile sale vin în contextul în care creșterea prețurilor la energie declanșată de războiul din Ucraina împinge profiturile industriei la noi cote, scrie BBC.

Guterres a spus că este „imoral” ca firmele să profite de pe urma crizei.

Invazia Ucrainei de către Rusia în februarie a înrăutățit deficitul global de petrol și gaze, perturbând accesul la petrol și gaze din Rusia – un furnizor major – și ducând la creșterea prețurilor.

În timp ce gospodăriile se confruntă cu facturi mai mari la energie, companiile culeg beneficiile.

BP a raportat recent cel mai mare profit din ultimii 14 ani , în timp ce profiturile Shell în perioada aprilie-iunie au atins un record.

Împreună, patru dintre cele mai mari firme energetice – Exxon, Chevron, Shell și TotalEnergies – au câștigat aproape 51 de miliarde de dolari în cel mai recent trimestru – aproape dublu față de ce au câștigat în aceeași perioadă a anului trecut.

„Această lăcomie grotescă îi pedepsește pe cei mai săraci și vulnerabili oameni, în timp ce distruge singura noastră casă comună”, a spus domnul Guterres.

„Îndemn toate guvernele să impoziteze aceste profituri excesive și să folosească fondurile pentru a sprijini cei mai vulnerabili oameni în aceste vremuri dificile”.

Luna trecută, Regatul Unit a aprobat o „taxă excepțională” de 25% asupra firmelor energetice, o taxă unică cu care guvernul spune că va strânge aproximativ 25 de miliarde de lire sterline pentru a ajuta la compensarea facturilor la energie ale gospodăriilor, care au crescut.

Alte țări, precum Italia, au impus măsuri similare.

Dar parlamentarii francezi au respins recent o astfel de mișcare și există puțin impuls politic în SUA, în ciuda unei propuneri de impozitare excepționale din partea unor membri ai Congresului.

Frank Macchiarola, vicepreședinte senior al grupului de lobby pentru petrol și gaze, Institutul American de Petrol, a spus că cererile pentru o taxă excepțională sunt greșite.

„Politicienii ar trebui să se concentreze pe creșterea aprovizionării cu energie și pe reducerea costurilor pentru americani. Impunerea de noi taxe asupra industriei noastre va face exact invers și va descuraja doar investițiile într-un moment în care este cea mai mare nevoie”, a spus el.

Guterres a avertizat că prețurile ridicate la energie ar avea consecințe ample, deoarece gospodăriile și guvernele din întreaga lume cedează sub presiune.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. In Romania politicienii sunt si infractori, si legiuitori, si stapanii resurselor energetice. Nu se considera romani originali daca nu talharesc si fura de usuca populatia, profitand la maxim de asemenea oportunitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *