Sindicaliștii români ai MOL amenință cu conflict de muncă și acuză compania ungară că a oprit acordarea tichetelor de masă și că a refuzat o majorare salarială de 10%

Redacția iun. 10, 2022 2 comentarii
benzinarie mol carburant pompa alimentare ful

Sindicaliștii care reprezintă angajații români ai companiei ungare Mol amenință că vor declanșa un conflict de muncă, spunând că lanțul de benzinării a oprit acordarea tichetelor de masă, a refuzat o majorare salarială de 10% și a oferit una de numai 7% în schimb, totodată reducând sporul pentru orele suplimentare de la 100% la 75% din salariul de bază.

Într-un comunicat de presă transmis de Federația Sindicatelor Libere Independente „Energetica” și Sindicatul Liber Mol România, sindicaliștii susțin că compania forțează angajații să încheie un contract colectiv de muncă „cu clauze vădit dezavantajoase”.

Ei mai susțin că, în ciuda unui profit excepțional făcut de companie în cursul anului trecut, de 350 de milioane de lei, în creștere cu 70 de milioane de lei față de anul anterior, compania le refuză angajaților o majorare salarială de 10%, care o va costa doar 240 de mii de euro pe an în plus față de majorarea propusă deja.

Comunicatul integral al sindicaliștilor:

Prin prezența dorim să informăm publicul și consumatorul român asupra posibilității că în perioada următoare să se declanșeze conflictul de muncă la MOL România PP SRL, proprietarul lanțului de benzinării MOL, deținut de grupul maghiar cu același nume.

În aceste momente în care majoritatea companiilor dar și statul român manifestă o atenție sporită față de angajați, compania MOL a ales să adopte o poziție de forță în negocierea contractului colectiv de muncă.

Astfel, într-o mișcare surprinzătoare făcută în timpul negocierilor, MOL România a oprit acordarea tichetelor de masă de 15 lei prevăzute în CCM care a expirat la data de 07.06.2022, acționând în mod legal dar lipsit de etică pentru a forța mâna salariaților nemulțumiți de majorarea salarială propusă, aceea de 7% cu valoarea tichetelor de masă incluse în acest procent să semneze încheierea unui CCM cu clauze vădit dezavantajoase.

Toate argumentele legate de profitul excepțional făcut de companie în cursul anului trecut, acela de 350 de milioane de lei, în creștere cu 70 de milioane de lei față de anul anterior, de impactul de numai 240 de mii de euro pe an pentru a atinge cifra minimă de 10% majorare pe care salariații o consideră acceptabilă, s-au izbit de inflexibilitatea angajatorului care a invocat condițiile excepționale din piață, unele generate de el însuși prin decizii neinspirate de scumpire a carburanților în primăvara anului curent.

Nici solicitarea de a menține printr-o decizie unilaterală sau printr-un acord cu sindicatul beneficiile actuale din CCM până la încheierea negocierilor, pentru a nu le denatura, nu au avut succes mai mult.

Clamând buna credință în negocieri dar prevalandu-se de imposibilitatea prelungirii CCM actual, reprezentanții MOL România, în deplină cunoștință de cauză, au decis nu numai să întrerupă acordarea tuturor drepturilor prevăzute de CCM actual, inclusiv a celor legate de tichetele de masă, ci și să modifice netransparent și nejustificat, fără a prezența vreun impact, sporul pentru orele suplimentare de la 100% la 75% din salariul de bază, măsură care vizează în principal pe angajații MOL România din depozitele de carburanți, categorie și așa sub-plătită și defavorizată care, întâmplător, constituie și majoritatea membrilor sindicatului nostru.

Cele 2 încercări de solicitare a sprijinului doamnei Camelia Ene, CEO-ul companiei, care nu a fost direct implicată în negocieri, s-au lovit pe rând de refuzul politicos și rece iar cel de-al doilea nu a mai fost considerat demn de un răspuns.

Ca urmare a atitudinii conducerii Mol România în perioada imediat următoare există riscul declanșării unui conflict, iar în calitate de organizații sindicale vom sesiza autoritățile competente

Claudiu Lucian Gal Președinte Federația Sindicatelor Libere Independente „Energetica”

sursa foto: Facebook/ MOL

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.