Sindicat Alro: Compania a început un program de oprire de capacitate de producție. Alro se confruntă cu o situație gravă în ce privește achiziția de energie la prețuri suportabile

Redacția dec. 23, 2021 0 comentarii
ALRO Slatina

Sindicaliștii Alro reuniți în trei sindicate importante afirmă că producătorul a început un program de oprire de capacitate de producție, de aproape 40 de cuve oprite din cele aproximativ 700 în funcțiune, însă nu se pune încă problema opririi a 60% din producție sau de disponibilizări sau de șomaj tehnic. Aceștia susțin însă că, într-adevăr, compania se confruntă cu o „situație gravă” în problema achiziționării de energie la prețuri suportabile.

Sindicatul Liber Alro, Sindicatul Prelucrarea Aluminiului și Sindicatul Alroproduct au transmis joi un comunicat în care contrazic afirmațiile președintelui Sindicatului Liber Aluministul din cadrul Alro, Constantin Popescu, care a avertizat că Alro a început oprirea producției, din cauza prețurilor enorme la energie. El a spus că în primă fază este vorba de 60% din capacitatea de producție.

Cele trei sindicate afirmă însă că nu se pune încă problema opririi unei capacități de producție atât de mari. „Momentan nu se pune problema opririi a 60% din capacitatea de producție și a disponibilizării de personal sau trimiterea în șomaj tehnic a peste 1.000 de salariați. Sindicatul Liber Alro, împreună cu cele două sindicate semnatare ce însumează peste 1.700 de salariați, se dezic în totalitate de afirmațiile declarative ale d-lui Popescu Constantin, liderul Sindicatului Aluministul, în legătură cu problemele cu care se confruntă societatea ALRO, sindicat nereprezentativ la nivelul companiei cu aproximativ 600 de membri ce se erijează ca cel mai mare sindicat din societate, lucru complet neadevărat-mincinos”, afirmă acestea.

Sindicatele susțin că au tras deja un semnal de alarmă privind oprirea de capacitate și implicit disponibilizări de personal, datorită „achiziționării de energie la prețuri imposibile de pe piață, făcând demersuri la toate forurile abilitate inclusiv la Primul Ministru, care, în mai mică sau mai mare măsură a dat asigurări că vor să rezolve această problemă”.

„Ceea ce nu înțelegem este de ce conducerea ALRO nu face public situația gravă cu care se confruntă societatea în problema achiziționării de energie la prețuri suportabile la nivel UE pentru marii consumatori de energie ce acționează în menținerea echilibrului în sistemul energetic național, dar și pentru ceilalți consumatori industriali și nu în ultimul rând pentru consumatorii casnici, dar găsesc un lider „mărunt” care se erijează în purtător de cuvânt al conducerii ALRO, un individ fără caracter, care vrea să iasă în față prin dezinformări, care nu urmărește decât interes propriu și de grup”, susțin cele trei sindicate reunite.

Potrivit acestora, din discuțiile purtate de sindicate cu conducerea ALRO (două discuții în ultima lună, ultima în data de 22.12.2021) a rezultat faptul că s-a pregătit un program de oprire de capacitate de producție (cuve de electroliză) și s-a început această operațiune, aproape 40 de cuve oprite din cele aproximativ 700 în funcțiune. „Dar până la oprirea a 60% din producție, disponibilizări, șomaj tehnic este greu de anticipat și mult mai dificil de luat, doar dacă Guvernul României dorește cu adevărat îngroparea industriei de aluminiu din România și implicit ștergerea de pe hartă a orașului Slatina”, susțin sindicatele.

Producătorul de aluminiu Alro Slatina a anunțat miercuri că nu a luat decizia de a închide activitatea, însă privește cu îngrijorare evoluțiile prețului energiei, nivelurile atinse în ultimele zile fiind „nefundamentate și nesustenabile”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.