Sondaj: Economiile europene se confruntă cu un risc ridicat de recesiune din cauza conflictelor geopolitice și a creșterii costurilor energiei

recesiune

Economiștii consideră că economiile europene se confruntă cu un risc ridicat de recesiune din cauza conflictelor geopolitice și a creșterii costurilor energiei, potrivit unui sondaj citat de Bloomberg.

În zona euro, șansele ca până la sfârșitul anului să se înregistreze două trimestre consecutive de scădere a producției sunt cele mai mari în Germania și Olanda, cu 38%, potrivit unui sondaj trimestrial realizat de Institutul ifo și Institutul elvețian de politică economică, comparativ cu 26% în SUA.

Blocul de 20 de națiuni a stagnat la sfârșitul anului 2023, evitând o recesiune cu o marjă foarte mică, deoarece creșterea mai fermă din Italia și Spania a compensat o scădere în Germania. Perspectivele unei redresări rapide sunt slabe, Banca Centrală Europeană prevăzând o slăbiciune continuă pe termen scurt.

Războiul continuă să facă ravagii în Ucraina, iar tensiunile din Orientul Mijlociu amenință să perturbe din nou lanțurile de aprovizionare și livrările de energie. O astfel de incertitudine riscă să submineze cheltuielile și investițiile, în timp ce presiunile asupra prețurilor s-ar putea intensifica.

Sondajul, publicat joi, a fost realizat în rândul a 1.431 de experți economici din 124 de țări, în perioada 7 – 21 decembrie 2023.

Sursă foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *