Startup-ul românesc .lumen, care produce ochelari pentru nevăzători, premiat într-o competiție globală pentru soluții ce susțin îmbătrânirea sănătoasă

Cornel Amariei, ochelari Lumen Sursa foto: Facebook / Cornel Amariei

EIT Health anunță că startup-ul românesc .lumen (Dotlumen S.R.L.), care produce ochelari pentru nevăzători, este unul dintre cei 21 de câștigători ai rundei inaugurale a premiilor Healthy Longevity Catalyst Awards. Premiile fac parte din Healthy Longevity Global Competition, o competiție globală, multianuală, care premiază soluțiile inovatoare dezvoltate pentru susținerea îmbătrânirii sănătoase.

În urma rundei, fiecare dintre cele 21 de startup-uri câștigătoare au primit un Premiu Catalyst oferit de EIT Health alături de o finanțare în valoare de până la 50.000 de euro pentru dezvoltarea produsului sau a serviciului lor. Lista completă a startup-urilor premiate poate fi găsită aici.

Startup-ul românesc selectat, .lumen, produce ochelari ce folosesc tehnologie AI pentru a ajuta persoanele cu deficiențe de vedere să se deplaseze. Prin soluția produsă, compania își propune să preia și să îmbunătățească beneficiile oferite nevăzătorilor de către un câine-ghid.

Fondată de Academia Națională de Medicină din Statele Unite ale Americii, competiția Healthy Longevity Global Competition se desfășoară de doi ani și face apel la echipe și profesioniști din diverse domenii precum știință, medicină, tehnologie, finanțe sau științe sociale să-și înscrie ideile inovatoare. Competiția este structurată pe trei niveluri de premiere: prima etapă – Catalyst Awards, a doua etapă – Accelerator Award și a treia etapă, Grand Prize.

EIT Health administrează și finanțează Catalyst Awards, participând la prima etapă a competiției globale ce vizează găsirea de soluții imediate pentru combaterea efectelor îmbătrânirii în întrega lume, oferind o oportunitate pentru echipele participante să se concentreze asupra sănătății și bunăstării fizice, mentale și sociale a oamenilor pe măsură ce aceștia înaintează în vârstă.

„Suntem extrem de încântați că această competiție a adunat proiecte inovatoare foarte valoroase în domeniul sănătății, din care am ales cele mai bune idei și echipe pentru a le finanța și pentru a le ajuta să-și dezvolte produsele. Astfel, ne propunem ca noile soluții să ajungă la cât mai mulți oameni care să se bucure de beneficiile lor. Îmbunătățirea calității vieții pentru toți cetățenii europeni, mai ales pe măsură ce aceștia înaintează în vârstă, reprezintă pentru noi toți o prioritate, dar și o provocare, iar soluțiile dezvoltate cu ajutorul tehnologiei medicale sunt cheia unei îmbătrâniri sănătoase”, a declarat Tamas Bekasi, RIS Business Creation Manager la EIT Health InnoStars.

EIT Health este unul dintre cele mai mari parteneriate public-privat europene în domeniul inovației în sănătate. Cu aproximativ 150 de parteneri, EIT Health este o rețea europeană unică de companii de top, universități, centre de cercetare și dezvoltare, precum și spitale și institute medicale. Rolul EIT Health este de a edifica un ecosistem care să permită dezvoltarea asistenței medicale pentru viitor, astfel încât cetățenii europeni să poată trăi o viață mai lungă și mai sănătoasă. EIT Health susține dezvoltarea profesioniștilor din domeniul sănătății din toată Europa, investind în cele mai performante talente ale Europei și facilitează comercializarea produselor/soluțiilor inovatoare pentru sănătate în cadrul UE. Este una dintre cele mai mari inițiative de sănătate finanțate public și este susținută de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene.

Schema de inovare regională a EIT (EIT RIS) a fost creată de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) pentru a reduce decalajul dintre regiunile lider în inovare și acele regiuni care sunt moderat și modest inovatoare. Programul este implementat cu implicarea reprezentanților locali, în România acesta fiind FreshBlood HealthTech. În domeniul sănătății, programul se desfășoară din 2016 și este coordonat de EIT Health InnoStars. Programul încorporează 13 reprezentanțe locale ale EIT Health situate  în 12 țări din Europa de Est, Centrală și de Sud. Aceste reprezentanțe servesc ca puncte de acces la o rețea pan-europeană a celor mai bune universități, companii și proiecte ale acestora. Programul își propune să dezvolte regiunile în care își desfășoară activitatea, descoperind atuurile lor inovatoare unice și să faciliteze pentru inovatorii locali participarea la programe și competiții pan-europene.

Premiile Catalyst Awards recompensează ideile inovatoare care ar putea extinde durata sănătății umane prin soluții pentru prevenirea bolilor, mobilitate, funcționalitate, conexiune socială, longevitate și multe altele. Aproximativ 450 de premii în valoare de 50.000 USD fiecare sunt acordate pe parcursul a 3 ani. Primul ciclu al etapei Catalyst a început în ianuarie 2020, cu două runde ulterioare de premii în 2021 și 2022.

Sursa foto: Facebook / Cornel Amariei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *