Strategia ExxonMobil în fața schimbărilor climatice expune compania la un risc existențial, acuză un investitor

sonda offshore sursa ExxonMobil

Strategia ExxonMobil în fața schimbărilor climatice expune compania la un „risc comercial existențial”, acuză fondul Engine No. 1, acționar în cadrul gigantului petrolier, potrivit Le Figaro.

Fondul acuză lipsa unui „plan credibil pentru a-și proteja valoarea în tranziția energetică”. ExxonMobil a afirmat recent că, pentru a se adapta la noul mediui, vrea să pună accentul pe captarea CO2 și pe hidrogen.

În schimb, compania va continua să investească în petrol și intenționează să cheltuiască între 20 și 25 de miliarde de dolari între 2022 și 2025 pentru a-și alimenta creșterea, în principal prin noi proiecte de explorare a petrolului și a gazelor.

Această „distrugere a valorii” companiei precum și „refuzul de a accepta o posibilă scădere a cererii pentru combustibili fosili” este criticată de Engine No. 1 într-un document care va fi remis celorlalți acționari, potrivit Financial Times. Fondul militează pentru o mai mare atenție acordată energiilor alternative.

Gigantul american al petrolului, care a pierdut 22 de miliarde de dolari în 2020 din cauza prăbușirii cotației aurului negru, urmează să anunțe vineri rezultatele pentru primul trimestru.

Engine No. 1 deține acțiuni în valoare de circa 40 de milioane de dolari în cadrul Exxon și succesul inițiativei sale depinde de reacția Vanguard Group, BlackRock și State Street, acționari majori la Exxon.

Foto: Sondă offshore / ExxonMobil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *