Studiu Horváth: Peste 10% dintre pozițiile deschise în domeniul financiar rămân neocupate. Costurile cu forțele de muncă sunt estimate să crească cu 16%

Redacția feb. 28, 2023 0 comentarii
job elvetia criza locuri de munca pexels

Peste 10% dintre pozițiile curente deschise din domeniul financiar rămân neocupate, ceea ce încarcă volumul de muncă al angajaților existenți, iar costurile cu forța de muncă sunt estimate să crească cu circa 16%.  Acestea sunt câteva dintre concluziile studiului „CFO-Study – Finance and the War for Talents”, realizat, în ianuarie 2023, de compania de consultanță în management Horváth, care are patru decenii de experiență internațională, fiind activă și în România, din 2005.

Raportul arată că găsirea oamenilor potriviți și a competențelor necesare pentru pozițiile deschise în timp util sunt cele mai mari provocări privind forța de muncă pe segmentul financiar. Astfel, 95% dintre respondenții la studiu afirmă că nu reușesc să ocupe posturile vacante la timp, iar 85% spun că există o discrepanță aflată în creștere de competențe și abilități între angajați și cerințele jobului.

Pozițiile pentru care deficitul de personal este cel mai acut într-o organizație financiară sunt cele de: Controlling (73%), Data Center/IT (68%) și contabilitate (32%), arată studiul Horváth, realizat în rândul a câteva zeci de executivi financiari de top din țări precum Germania, Slovacia, Austria, Elveția și Liechtenstein.

Analiza arată că această competiție de talente, atât internă, cât și globală, reprezintă cele mai mari provocări în privința atragerii de personal nou. Astfel, 76% dintre respondenții la studiu se confruntă cu o competiție acerbă pentru talente în anumite locații ale companiilor, 59% dintre aceștia se confruntă cu competiția globală aflată în creștere de pe piața muncii, 46% cu schimbări locale demografice și 32% cu lipsa calificării (în domeniul financiar existând o cerere foarte mare de cunoștințe specifice).

Totodată, studiul Horvath arată că abilitățile interactive (66%) și cele de business (63%) vor fi cele mai căutate în 2025. În privința celor interactive, pe primul loc în rândul respondenților se află cele de comunicare și colaborare (71%), urmate de orientarea spre soluții (60%). Abilitățile specifice și funcționale de business rămân importante pentru rolurile de execuție  în domeniul financiar. Înțelegerea business-ului, aptitudinile digitale, cele legate de data strategy și application, dar și capacitatea de implementare sunt cele mai căutate abilități de business.

În aceste condiții, conducătorii departamentelor financiare (CFOs) apelează, în primul rând, la eficiență pentru a contracara lipsa forței de muncă în viitor. Potrivit studiului, cele mai eficiente măsuri de combatere a acestui fenomen presupun ca organizațiile financiare să devină mai atractive pentru noi talente.

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *