Studiu: Îngrijorați de facturi, un sfert dintre români au redus sau vor să reducă temperatura din locuințe. Iar aproape 60 la sută ar cumpăra cele mai noi termostate ca să facă economii pe termen lung

Imagine_Resideo_Sondaj energie Sursa foto: Resideo

Creșterea facturilor la energie este o sursă de îngrijorarea pentru aproape toți românii.

Astfel, un sondaj comandat de Resideo, furnizor de soluții pentru confortul și securitatea locuințelor, arată că 95% dintre respondenții din România se declară „îngrijorați” (36%) sau „foarte îngrijorați” (59%) de evoluția costurilor cu energia. 

Drept urmare, circa un sfert dintre români (24%) au redus sau vor să reducă temperatura din locuințe. 

Întrebați la cine ar apela pentru sfaturi în vederea reducerii valorii facturilor la energie, 42% dintre români indică motorul de căutare Google. Doar 36% plănuiesc să apeleze la un profesionist din domeniul energiei termice.

Grupele de vârstă interesate în primul rând de sfatul unor instalatori profesioniști pentru a găsi cele mai bune soluții de economisire a energiei sunt 45-54 de ani (43%) și 55 de ani plus (45%). Căutările pe Google sunt preferate de categoria 25-34 de ani (49% din respondenți). Categoria 18 și 24 de ani se bazează pe internet, dar mulți (38%) iau în calcul și să se adreseze direct furnizorului de energie.

Rezultatele mai arată că mulți români caută modalități de reducere a valorii facturilor la energie, inclusiv prin termostate.  59% dintre respondenți declară că sunt dispuși să achiziționeze cele mai noi dispozitive de control al temperaturii, dacă astfel vor reuși să facă economii pe termen lung

Termostatele moderne sunt luate în calcul de 52 la sută dintre cehi, 47 la sută dintre slovaci, 46 la sută dintre cehi și 44 la sută dintre unguri.

Dispozitivele de reglare a temperaturii la interior permit unui sistem de încălzire să funcționeze mai eficient, reducând consumul de gaz și electricitate, iar proprietarii fac economii. Un studiu din 2021 realizat de BEAMA (Asociația britanică a producătorilor și furnizorilor de tehnologii și sisteme pentru infrastructura energetică) a demonstrat că, simpla înlocuire a unui termostat de cameră standard cu unul modern, cu algoritm inteligent TPI (Timp – Proporțional – Integral), poate contribui la reducerea cantității de gaz utilizate pentru încălzire cu aproape 10% în perioada de vârf. Înlocuirea termostatului de cameră standard cu unul modulant permite diminuarea consumului de gaz cu până la 12%.

Rezultatele studiului vin în contextul în care Uniunea Europeană a anunțat planuri pentru susținerea instalării în locuințe anul acesta a 1,5 milioane de termostate inteligente, pentru economii în consumul de energie în domeniul rezidențial din Europa .

Cercetarea a fost comandată de Resideo și realizată de SW Research în intervalul septembrie-octombrie 2022. Sondajul a vizat peste 1.000 de proprietari de locuințe din: Polonia, Republica Cehă, România Slovacia și Ungaria,.

 

Sursa foto: Resideo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *