Studiu PwC: Doar jumătate dintre companiile din UE sunt pregătite pentru măsurile din Pactul Verde European

Redacția mart. 16, 2022 0 comentarii
inovatie, green, verde, digital

Mai puţin de jumătate dintre companiile care activează în Uniunea Europeană (UE) susţin că sunt familiarizate cu Pactul Verde european (Green Deal), iar 49% dintre acestea sunt pregătite pentru măsurile pe care le implică acest program, reiese din datele incluse în Raportul European Green Deal Survey 2021, realizat de PwC și citat de Agerpres.

În contextul implementării acestei iniţiative, consultanţii PwC afirmă că se preconizează că UE va introduce peste o mie de taxe diferite pentru a finanţa parţial costul de 260 de miliarde de euro/an al Programului “Green Deal”.

“Aceste taxe şi alte măsuri de creştere a veniturilor au ca scop promovarea investiţiilor în tehnologii cu emisii reduse de dioxid de carbon, realizarea de progrese importante în domeniul eficienţei energetice şi trecerea la surse de energie cu emisii zero, reducerea consumului de resurse natural”, arată raportul de specialitate.

Conform analizei, două treimi dintre companiile intervievate spun că au deja un buget de investiţii pentru a deveni mai sustenabile în următorii trei până la cinci ani. Printre iniţiativele specifice de sustenabilitate pe care le întreprind în prezent, în mod ad-hoc, se află: consumul de energie curată (78% dintre companii), reducerea consumului de energie (60%), reducerea deşeurilor şi a utilizării plasticului (59%) şi reducerea emisiilor de carbon (59%).

De asemenea, pentru companiile intervievate, producţia (44%), distribuţia (27%) şi achiziţiile (18%) generează cele mai mari emisii şi, prin urmare, sunt în centrul celor mai mari eforturi de sustenabilitate.

În acelaşi timp, puţin peste jumătate dintre respondenţi au declarat că intenţionează să schimbe locaţiile-cheie din lanţul lor de aprovizionare, pe termen scurt, fie că este vorba despre aprovizionare, producţie sau depozitare.

“Cel mai mare impact asupra companiilor dintre măsurile Green Deal îl va avea mecanismul de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon (Carbon Border Adjustment Mechanism – CBAM). CBAM va stabili un preţ al carbonului pentru anumite importuri, pentru a se asigura că reducerile de emisii din Europa contribuie la scăderea emisiilor la nivel mondial. De asemenea, vor fi introduse reglementări care să conducă la utilizarea durabilă a terenurilor, a apei, a materialelor plastice şi eliminarea deşeurilor. În plus, statele membre ale UE, cum ar fi Franţa, Germania şi Polonia îşi creează propriile sisteme de impozitare a mediului”, notează sursa citată.

Comisia Europeană propune revizuirea sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) în conformitate cu obiectivul său mai ambiţios de reduce emisiile cu cel puţin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990. De la introducerea sa în 2005, ETS a redus emisiile cu peste 40% în sectoare precum energia electrică şi termică, sectoarele industriale mari consumatoare de energie şi aviaţia comercială. În prezent, CE propune să includă în sistemul ETS transportul rutier şi maritim şi clădirile.

“Normele de impozitare a energiei în cadrul UE vor fi, de asemenea, revizuite pentru a promova energia curată şi a descuraja utilizarea combustibililor fosili. Schimbarea esenţială va fi trecerea de la o impozitare bazată pe volum la o impozitare bazată pe consumul de energie şi pe performanţa de mediu. Raportarea ESG nu a fost standardizată, iar acest lucru a dat naştere la practica greenwashing, în timp ce eforturile reale în materie de ESG sunt subminate. O serie de instituţii colaborează în prezent pentru a produce un set unic de standarde acceptate la nivel internaţional pentru raportarea ESG”, se menţionează în cercetarea de specialitate.

Sondajul PwC a fost realizat în rândul a peste 300 de companii din 13 ţări europene şi a inclus entităţi din Norvegia, Elveţia şi Marea Britanie, care nu fac parte din Uniunea Europeană (UE), dar care vor fi afectate de noile norme UE în materie de climă şi mediu.

Sursa foto: Frames

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.