SUA iau în calcul reducerea importurilor de petrol rusesc

Redacția mart. 5, 2022 0 comentarii
petrol

Administrația Biden analizează reducerea importurilor de petrol rusesc și modalități de a minimiza impactul asupra livrărilor și consumatorilor, a transmis vineri Casa Albă, în contextul în care parlamentarii americani accelerează un proiect de lege care ar interzice în întregime importurile de energie rusă, scrie Reuters.

„Căutăm modalități de reducere a importului de petrol rusesc, asigurându-ne totodată că satisfacem nevoile globale de aprovizionare”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Senatorii americani Joe Manchin, un democrat din Virginia de Vest, și Lisa Murkowski, o republicană din Alaska, au propus joi o legislație bipartizană pentru a interzice importurile de energie rusă ca răspuns la invazia Ucrainei. Proiectul de lege este în procedură de urgență în Senat, iar Casa Albă s-ar putea baza pe legislație pentru a interzice importurile, o mișcare care ar ajuta la împărțirea vinei pentru orice creștere a prețurilor.

O mare majoritate bipartizană a americanilor consideră că Statele Unite ar trebui să înceteze să cumpere petrol rusesc, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos finalizat vineri. Aproximativ 80% dintre americani – inclusiv majorități solide de republicani și democrați – susțin măsura. 

Cu toate acestea, Casa Albă ia măsuri cu prudență, îngrijorată de o creștere a prețurilor la benzină care s-ar adăuga la o inflație aflată deja la maximul a zeci de ani.

Americanii sunt de departe cei mai mari consumatori de benzină din lume, datorită mașinilor mari, distanțelor lungi și transportului public redus în multe zone, iar creșterea prețurilor la benzină a fost în mod tradițional o „otravă” politică pentru liderii americani.

Statele Unite au importat în medie în 2021 peste 20,4 milioane de barili de țiței și produse rafinate din Rusia, aproximativ 8% din importurile de combustibil lichid din SUA, potrivit Energy Information Administration (EIA).

Sursa foto: Unsplash / Zbynek Burival

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.