SUA interzic accesul Băncii Centrale a Rusiei la orice tranzacție în dolari. Miza: fondul de rezervă al Moscovei în valoare de 630 miliarde dolari a devenit practic inutil

Mihai Roman feb. 28, 2022 0 comentarii
Rusia Ucraina protest Putin Sursa foto Pexels Matti

Administrația SUA a anunțat luni că interzice tranzacțiile în dolari americani ale Băncii Centrale a Rusiei, transmit CNN și New York Times, care citează înalți oficiali de la Washington.

Măsurile au ca miză blocarea accesului Rusiei la fondul special creat pentru situații de criză, un fond de rezervă în valoare de 630 de miliarde de dolari. Președintele Vladimir Putin a început să creeze acest fond încă de acum 10 ani, preferând să implementeze politic fiscale de austeritate în ultimii ani doar pentru a crește valoarea acestui buffer.

Ca urmare a acestei decizii, autoritățile ruse vor trebui să găsească alte resurse pentru a susține valoarea rublei, moneda națională aflată în picaj liber după implementarea sancțiunilor internaționale. Rusia mai are o parte din rezervele internaționale în monedă chineză.

Or, exact pe accesarea acestui fond miza Moscova în cazul unui conflict care ar fi dus la declanșarea unor sancțiuni internaționale similare cu cele din 2014, de la anexarea ilegală a Crimeei.

Noile sancțiuni ale SUA sunt în linie cu cele anunțate deja de Germania, Franța, Marea Britanie, Italia și Canada și lovesc puternic o economie rusă aflată în mare dificultate.

„Nici o țară nu este scutită de sancțiuni. Rezerva lui Putin de 630 de miliarde de dolari contează doar dacă o poate folosi pentru a-și apăra moneda, în special prin vânzarea acelor rezerve în schimbul cumpărării rublei. După acțiunile de astăzi, asta nu va mai fi posibil”, a spus un oficial american pentru CNN.

„Strategia noastră, pentru a spune simplu, este să ne asigurăm că economia rusă suderă atâta timp cât președintele Putin decide să meargă mai departe cu invadarea Ucrainei”, a spus un al doilea oficial înalt al administrației.

De asemenea, sancțiunile blochează complet Fondul rus de investiții directe și CEO-ul său, Kirill Dmitriev. Oficialii au spus că sunt „simboluri ale corupției profunde ale Rusiei și ale traficului de influență la nivel global”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.