Acționarii Fondului Proprietatea au votat prelungirea mandatului administratorului Franklin Templeton cu numai un an, cum a cerut Ministerul Finanțelor. Administratorul dorea un nou mandat de 4 ani

Redacția sept. 25, 2023 1 comentarii
Johan Meyer Fondul Proprietatea Franklin Templeton

Acționarii Fondului Proprietatea au votat, luni, în adunarea generală, prelungirea mandatului administratorului Franklin Templeton cu numai un an, iar apoi să fie selectat un nou administrator, așa cum a cerut Ministerul Finanțelor, conform surselor Economedia. Administratorul dorea un nou mandat de 4 ani, argumentând prin „rezultatele excepționale” aduse acționarilor în ultimii 13 ani. În schimb, nu a mai fost numită în boardul FP Liliana Anghel, fostă angajată a SRI, ci au fost prelungite mandatele lui Ciprian Lăduncă și al Ilincăi von Derenthall, care expirau, conform surselor.

 • UPDATE 17.08 Compania a confirmat informațiile, printr-un anunț la Bursa de Valori București.

Astfel, acționarii au aprobat reînnoirea mandatului Franklin Templeton, drept administrator unic al Fondului Proprietatea, pentru o perioadă de 1 (un) an, începând cu data de 1 aprilie 2024 și până în 31 martie 2025.

Totodată, a fost aprobată împuternicirea Comitetului Reprezentanților să stabilească noi condiții de evaluare și remunerare a administratorului Fondului corespunzător noilor obiective.

A fost aprobată numirea lui Ciprian Lădunca ca membru al Comitetului Reprezentanților, pentru o perioadă de 3 (trei) ani, începând cu 16 noiembrie 2023.

A fost aprobată numirea Ilincăi von Derenthall ca membru al Comitetului Reprezentanților, pentru o perioadă de 3 (trei) ani, începând cu 26 noiembrie 2023.

Știrea inițială

Amintim că mandatul actualului administrator al Fondului Proprietatea, grupul american Franklin Templeton, se termină pe 31 martie 2024.

În Adunarea Generală a Acționarilor Fondului Proprietatea programată pentru data de luni, 25 septembrie, Franklin Templeton a cerut acționarilor a recomandat acționarilor să îl susțină pentru un nou mandat de administrator cu o durată de patru ani.

În schimb, Guvernul român, prin Ministerul Finanțelor, a solicitat prelungirea cu numai un an a mandatului de administrator al Franklin Templeton, iar apoi să fie selectat un nou administrator. Astfel, Guvernul cere „organizarea unei proceduri de selecție transparente și competitive pentru desemnarea noului administrator pe baza expertizei și experienței în domeniul investițiilor în companii industriale din România″, precum și „modificarea condițiilor de evaluare și remunerare a administratorului Fondului corespunzător cu noile obiective și în conformitate cu bunele practice internaționale″, după cum a scris Economedia AICI. „Noile obiective” sunt date de faptul că Guvernul vrea să pună Fondul Proprietatea să cofinanțeze crearea de fonduri de private equity care să investească în IMM-uri, midcaps (întreprinderi care au mai puțin de 3.000 de salariați) și proiecte de infrastructură din România, acest jalon fiind asumat de țara noastră prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

La AGA de luni, astfel, acționarii Fondului Proprietatea au votat propunerea Ministerului Finanțelor de prelungire cu doar un an al mandatului de administrator al Franklin Templeton, conform surselor Economedia.

Totodată, în AGA s-a votat și numirea a doi membri în Comitetul Reprezentanților Fondului Proprietatea, pentru câte un mandat de trei ani, ca urmare a expirării a două dintre mandate la data de 15 noiembrie 2023 (Ciprian Lăduncă) și respectiv, 25 noiembrie 2023 (Ilinca von Derenthall).

Guvernul, prin Ministerul Finanțelor, a propus prelungirea mandatului lui Ciprian Lăduncă și înlocuirea Ilincăi von Derenthal cu Liliana Anghel, o angajată a ministerului de Finanțe, fost director adjunct în ministerul Fondurilor Europene pe vremea când acesta era condus de actualul ministru al Finanțelor, Marcel Boloș. Ea a fost și angajată a Serviciului Român de Informații (SRI), conform declarației de avere. (Detalii, AICI) Liliana Anghel nu avea susținerea Comitetului Reprezentanților, ci doar a Ministerului de Finanțe.

Conform surselor Economedia, în AGA s-a decis prelungirea mandatelor lui Ciprian Lăduncă și a Ilincăi von Derenthal.

Ministerul Finanțelor deține 5,96% din capitalul social subscris și vărsat al FP și 6,94% din total drepturi de vot.

Franklin Templeton: Colaborarea a oferit rezultate excepționale acționarilor în ultimii 13 ani

Franklin Templeton a înaintat acționarilor FP propunerea unui mandat de administrare a investițiilor de patru ani, considerând că „este cel mai bine poziționat pentru a continua să creeze valoare pentru toți acționarii Fondului pornind de la implementarea unei strategii cu rezultate dovedite de creștere a valorii companiilor din portofoliu, implicarea activă în relația cu companiile din portofoliu și distribuirea de numerar către acționari”.

„Acest efort este susținut de echipa profesionistă și experimentată din București a Franklin Templeton, care la rândul ei este susținută de organizația Franklin Templeton, unul dintre cei mai mari manageri de investiții la nivel global. Aceast colaborare a oferit rezultate excepționale acționarilor săi în ultimii 13 ani, așa cum s-a demonstrat cel mai recent prin listarea cu succes a Hidroelectrica, care a fost cea mai mare listare din România până în prezent și una dintre cele mai mari listări din Europa de Est”, arată Franklin Templeton.

Franklin Templeton a enumerat și principalele rezultate ale activității Fondului, de când a preluat administrarea sa în anul 2010:

 • Managementul activ al portofoliului Fondului: Franklin Templeton s-a concentrat pe implementarea regulilor de guvernanță corporativă adecvate în cadrul companiilor de stat din portofoliu, precum și pe măsuri de îmbunătățire a eficienței și profitabilității tuturor companiilor din portofoliu (inclusiv întreprinderea unor anumite acțiuni juridice pentru a proteja valoarea participațiilor).
 • Prețul acțiunilor s-a aflat în mod constant pe o tendință de creștere, cu un randament total de peste 624% în RON de la listarea Fondului la Bursa de Valori București în ianuarie 2011 (La data de 15 august 2023).
 • Randamentul total al VAN/acțiune a Fondului a fost de peste 301% din decembrie 2010 (La data de 15 august 2023).
 • Totalul distribuțiilor către acționari efectuate din 2010 încoace, inclusiv estimările actuale pentru 2023, ajunge la 27,4 miliarde RON (6,7 miliarde USD) (La data de 15 august 2023)
 • De-a lungul anilor, am lucrat în mod constant pentru a reduce discountul față de VAN prin implementarea unei alocări clare și transparente a capitalului, care a fost facilitată de o guvernanță și o rentabilitate mult îmbunătățită a participațiilor din portofoliu.
 • A planificat rapid distribuirea unui dividend special din veniturile obținute în urma IPO-ului Hidroelectrica, cu o valoare brută de 1,7225 RON pe acțiune.
 • Managerul de Fond a atras peste 1,5 miliarde USD de la investitorii străini în Fondul Proprietatea de la listarea sa la București, în ianuarie 2011.
 • Managerul de Fond a promovat în mod constant Fondul, România și piața locală de capital către o bază largă de investitori instituționali globali, organizând 6.200 de întâlniri, 2.200 de teleconferințe și peste 260 de road-show-uri, evenimente de tip “Zilele investitorilor” și conferințe în cei 13 ani de la listarea la Bursa de Valori București.
 • A executat 34 de tranzacții private, 14 exituri complete prin intermediul pieței de capital (IPO-uri, SPO-uri, ABB-uri, vânzări pe piață) cu o valoare cumulată de peste 19,4 miliarde RON (4,2 miliarde USD).
 • Administratorul Fondului a finalizat 13 programe de răscumpărare în valoare totală de 8.109,4 milioane RON și a răscumpărat peste 58% din acțiunile emise de Fond la sfârșitul lunii ianuarie 2011, în perioada mai 2011 – dec 2022. Cel de-al 14-lea program de răscumpărare a început la 3 ianuarie 2023 și este în curs de desfășurare (La data de 15 iulie 2023).

Fondul Proprietatea, înființat de stat pentru despăgubirea celor expropriați abuziv de comuniști

Fondul Proprietatea a fost înfiinţat de Guvernul României în decembrie 2005, pentru despăgubirea persoanelor ale căror bunuri au fost expropriate, în mod abuziv, de regimul comunist (în special în cazurile în care restituirea în natură nu a fost posibilă), prin acordarea de acţiuni la Fondul Proprietatea, în funcţie de pierderile suferite.

Fondul Proprietatea este o societate comercială pe acţiuni şi nu o instituţie guvernamentală. Prin urmare, acesta se află sub controlul Adunării Generale a Acţionarilor. Este și un important jucător în economie, iar în luna iulie a anunțat că în calitatea de acționar minoritar al Hidroelectrica, anunță că a încasat peste 8 miliarde lei din vânzarea pe bursă a participației deținute la compania de stat.

În prezent, acţiunile Fondului Proprietatea sunt tranzacţionate de către titularii acestora, în mod liber, la Bursa de Valori Bucureşti şi la London Stock Exchange.

Acţionarul iniţial unic al Fondului Proprietatea a fost Statul Român. Acţiunile emise de Fondul Proprietatea au fost transferate, cu titlu gratuit, deţinătorilor de titluri de despăgubire emise la data constituirii Fondului, dobânditorilor ulteriori sau persoanelor despăgubite prin decizii emise ulterior înfiinţării Fondului Proprietatea. Numărul acţiunilor transferate a fost stabilit prin raportarea la valoarea titlurilor de despăgubire deţinute.

Valoarea iniţială nominală a unei acţiuni emise de Fondul Proprietatea a fost de 1 RON. Ca urmare a mai multor distribuţii de numerar, valoarea nominală a unei acţiuni emise de Fondul Proprietatea este în prezent 0,52 RON, începând cu 16 iunie 2017.

Johan Meyer, Franklin Templeton / Sursa foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *