Guvernul vrea să pună Fondul Proprietatea să cofinanțeze o măsură din PNRR

bani, finantari, euro Foto: Pexels.com

Guvernul, prin Ministerul Finanțelor, vrea să pună Fondul Proprietatea să cofinanțeze crearea de fonduri de private equity care să investească în IMM-uri, midcaps (întreprinderi care au mai puțin de 3.000 de salariați) și proiecte de infrastructură din România, acest jalon fiind asumat de țara noastră prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Prin PNRR, România urmărește crearea a până la 20 de fonduri, cu o finanțare europeană de 400 milioane euro și o nevoie corespunzătoare de cofinanțare locală de minim 200 milioane euro.

În acest context, Guvernul, prin Ministerul Finanțelor, amintește acționarilor că mandatul actualului administrator FP, Franklin Templeton, se termină pe 31 martie 2024 și a solicitat ca pe ordinea de zi a AGA să fie introdusă „organizarea unei proceduri de selecție transparente și competitive pentru desemnarea noului administrator pe baza expertizei și experienței în domeniul investițiilor în companii industriale din România″, precum și „modificarea condițiilor de evaluare și remunerare a administratorului Fondului corespunzător cu noile obiective și în conformitate cu bunele practice internaționale″.

„Justificarea care stă la baza solicitării noastre o constituie reașezarea Fondului Proprietatea pe un făgaș investițional pe termen mediu și lung, aliniat priorităților de dezvoltare economică ale României. Această realiniere se poate realiza prin trasarea unui nou mandat pentru administratorul de fond și prin modificarea indicatorilor de evaluare a performanței și remunerare.

Fondul Proprietatea poate să răspundă unei nevoi reale de dezvoltare a pieței financiare – acoperirea (parțială a) contribuției locale la fondurile de private equity cofinanțate prin PNRR. în acest domeniu, România urmărește crearea a până la 20 de Fonduri, cu o finanțare europeană de 400 milioane EUR și o nevoie corespunzătoare de cofinanțare locală de minim 200 milioane EUR. în perspectivă, dezvoltarea acestui ecosistem de Fonduri de private equity va oferi industriei românești o paleta larga, concurențială, sofisticată și adâncă de investitori”, arată cererea Ministerului de Finanțe.

În luna mai, Comitetul de Investiții desemnat de Guvernul României pentru Fondul de Fonduri pentru Reziliență (Recovery Equity Fund sau REF) a aprobat finanțarea a încă patru fonduri de investiții care vor primi alocări prin PNRR, în valoare de până la 80 milioane de euro. Acestea sunt Innova/7, Booster Capital, GapMinder II și Morphosis Capital II.

Înainte de decizia de luni, privind aceste 4 fonduri de investiții selectate acum, a mai primit capital din această facilitate PNRR un fond de investiții, AMC V, potrivit unor surse din MIPE, scrie Startupcafe.ro.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *