Surse: Dan Matei, fost consilier al Vioricăi Dăncilă, va conduce Consiliul de Administrație al Fondului de Garantare pentru IMM-uri

Elena Deacu iun. 10, 2021 1 comentarii
bani, finante, lei, financiar, deficit

Dan Matei, fost consilier de stat pe probleme economice al fostului premier Viorica Dăncilă, a fost numit președinte al Consiliului de Administrație la Fondul de Garantare pentru IMM-uri, potrivit surselor Economedia. FNGCIMM are pe mână zeci de miliarde de lei pentru susținerea IMM-urilor, prin programe precum IMM Invest, dar gestionează și programe precum Noua Casă.

Dan Matei îi ia locul la FNGCIMM lui Cristian Păun, profesor universitar la Academia de Studii Economice din București, al cărui mandat a expirat în data de 20 mai.

Numirile în Consiliul de Administrație al FNGCIMM sunt făcute chiar de Ministerul Finanțelor, acționarul unic al companiei.

Dan Matei a fost numit la începutul acestei luni și ca membru provizoriu al Consiliului de Supraveghere al Fondului Român de Contragarantare, până la data de 9 octombrie.

Membrii Consiliului de Administrație al FNGCIMM beneficiază de o indemnizație lunară brută de 12.062 lei, iar de la Fondul de Contragarantare Dan Matei va încasa o indemnizație lunară brută de 12.600 de lei.

Cine este Dan Matei

Dan Matei a fost, din iunie 2019, consilier de stat pe probleme economice în Guvernul României, când Executivul era condus de Viorica Dăncilă.

Anterior, timp de trei ani, el a fost director al Direcției de politici, analiză și cercetare în domeniul finanțelor publice, în Ministerul Finanțelor. Din această funcție el s-a ocupat de coordonarea prognozelor macroeconomice si fiscale pe partea de venituri bugetare, politică fiscală, evaluarea impactului măsurilor de politică fiscală, analiza măsurilor economice și de reforme structurale.

În perioada februarie 2011 – februarie 2016, Matei a lucrat la Comisia Europeană, ca analist economic și expert național detașat. El a avut drept atribuții realizarea de prognoze economice și fiscale, analize economice State Membre (Finlanda, Bulgaria), Semestrul european, evaluarea programelor de stabilitate și convergență, evaluare procedură dezechilibre macroeconomice și deficit excesiv, evoluții financiare și monetare.

El a mai lucrat în Ministerul Finanțelor între octombrie 2010 și ianuarie 2011, ca director general adjunct al Direcției de politici și analize macroeconomice, după ce între octombrie 2006 și 2010 a fost șef serviciu al acestei direcții.

Între decembrie 2004 și septembrie 2006 a fost consultant servicii publice la cancelaria Prim-Ministrului, când premier era Călin-Popescu Tăriceanu.

Între iulie 2002 și noiembrie 2004, Matei a lucrat tot în Ministerul Finanțelor, ca expert la Direcția generală pentru finanțe publice externe.

În materie de studii, Dan Matei a absolvit Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori (FABBV), a Academiei de Studii Economice din București, urmată de un master în Finanțe tot la ASE București.

CV Dan Matei

Anca Boagiu, numită recent la FNGCIMM

În aprilie, și Anca Boagiu, fost ministru al Transporturilor în guvernul Boc, a fost numită membru în Consiliul de Administrație al FNGCIMM, scria atunci Economedia. Boagiu este cea care l-a lansat în politică în anii 2000 pe Alexandru Nazare, actualul ministru al Finanțelor.

Pe lângă Boagiu, o altă numire recentă în Consiliul de Administrație al FNGCIMM este Ion Ariton, fost ministru al Economiei în guvernul Boc. Ariton a fost trimis în judecată în dosarul Gala Bute, alături de Elena Udrea, dar a fost achitat. Ariton este acum membru PMP, după ce a trecut prin PDL, PNL și ALDE.

FNGCIMM este o companie-cheie în domeniul ajutoarelor de stat pentru micile întreprinderi, gestionând programe de subvenționare precum IMM Invest, IMM Factor și Subprogramul AgroIMM Invest. De asemenea, Fondul joacă un rol esențial în gestionarea garanțiilor pentru programul Noua Casă.

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *