SURSE: Oficialii FMI nu au cerut României să introducă impozitul progresiv pe venituri

G4Media sept. 26, 2023 1 comentarii
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati, impozit, taxe

Reprezentanții Fondului Monetar Internaţional (FMI) au început luni discuțiile tehnice cu oficialii români la București în cadrul consultărilor anuale. În cadrul discuțiilor care privesc evoluția macroeconomică a României, oficialii FMI nu au făcut nici o sugestie sau cerere ca România să adopte impozitul progresiv pe veniturile angajaților, au declarat pentru G4Media surse guvernamentale. Anterior, în presă au apărut informații în acest sens.

Decizia privind politica fiscală este una suverană și este luată exclusiv de autoritățile naționale – guvern și parlament. Nici Uniunea Europeană și nici alte organisme internaționale nu pot impune sau cere României să adopte un tip de politică fiscală.

Reamintim că o echipă a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Jan Kees Martijn, şeful misiunii pentru România, se află la Bucureşti în perioada 25 septembrie – 4 octombrie 2023, pentru analiza anuală a economiei româneşti în baza Articolului IV.

Astfel de consultări au loc periodic cu toate statele membre FMI.

Echipa FMI discută cu autorităţile române despre politicile economice în cadrul unor întâlniri cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, ai Băncii Naţionale a României şi ai altor agenţii guvernamentale, se arată în comunicatul semnat de Geoff Gottlieb, reprezentantul regional al FMI pentru Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est. Totodată, experţii instituţiei financiare internaţionale se vor întâlni cu reprezentanţi ai sectorului privat şi ai organizaţiilor neguvernamentale.

La finalul vizitei, este de aşteptat ca misiunea FMI să organizeze o conferinţă de presă.

Consultările constituie un exerciţiu de supraveghere care este obligatoriu pentru toate statele membre. Scopul consultărilor în baza Articolului IV este examinarea situaţiei financiare şi economice la nivel naţional şi formularea unor recomandări generale referitoare la politicile monetare, politicile financiare şi economice de urmat pentru asigurarea stabilităţii şi a unei evoluţii pozitive la nivelul economiei. Pe baza constatărilor preliminare ale acestei misiuni, echipa elaborează un raport care, odată aprobat de conducere, va fi prezentat Comitetului Executiv al FMI spre discutare şi aprobare.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Comentarii

  1. Începeti cu imp.progresivă pe veniturile din pensii speciale si pe veniturile cumulative din pensie si salariu.
    Cumularzii adică!
    De la statul român!😎

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *