Suspendarea brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid ar fi o eroare strategică majoră – directorul Moderna

comirnaty pfizer cncav rovaccinare coronavirus covid

Directorul general al Moderna, Stéphane Bancel, afirmă că renunțarea la brevete pentru vaccinurile anti-Covid ar fi o “eroare strategică majoră, deoarece ar descuraja investitorii”.

Reacția sa vine după ce eurodeputații au cerut Uniunii Europene să susțină în fața Organizației Mondiale a Comerțului renunțarea la brevete și în condițiile în care Washingtonul s-a pronunțat și el în același sens.

Într-un interviu pentru JDD, citat de bfmtv.com, Stéphane Bancel argumentează că Pfizer și Moderna au capacitatea de a produce vaccinuri necesare pentru întreaga lume.

“Dacă brevetele sunt suspendate, producătorii ar trebui să cumpere echipamente și să angajeze personal. Pfizer-BioNTech a construit un dispozitiv industrial pentru a produce 4 miliarde de doze iar noi 3 miliarde de doze. Șapte miliarde, destul pentru a vaccina întreaga planetă cu o primă doză!”, afirmă Stéphane Bancel, în opinia căruia “renunțarea la brevete nu va schimba nimic pentru acest an”.

Celălat argument invocat de directorul Moderna este legat de finanțaraea cercetării. Iar renunțarea loa brevete ar fi “o eroare strategică majoră, deoarece ar descuraja investitorii”.

“Fără ei, Moderna nu ar fi putut colecta 5 miliarde de dolari de la crearea sa, dintre care 1,8 miliarde doar în 2020. Ca și BioNTech, nu am fi existat niciodată fără brevete”, subliniază Stéphane Bancel.

În ceea ce privește vaccinarea în țările sărace, acesta indică dispozitivul mondial Covax, în care Moderna este partener. Covax va dispune de 500 de milioane de doze de vaccin anti-Covid Moderna, după un acord semnat cu Alianța pentru vaccin (Gavi). Primele doze vor fi livrate la sfârșitul lui 2021, respectiv 34 de milioane de doze disponibile în acest an și până la 466 milioane în 2022. Aceste doze vor fi distribuite de UNICEF.

“Cele 3 miliarde de doze pe care le vom produce anul viitor nu sunt destinate țărilor bogate – a căror populație este de circa un miliard de persoane – și care nu vor avea nevoie decât de un rapel, ci acelor țări” sărace, a spus Stéphane Bancel.

sursa foto: Facebook/ ROVaccinare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *