Chiar dacă România are cea mai ridicată rată de șomeri până în 25 de ani din UE, există mulți elevi și studenți care încep deja să lucreze, iar vacanța de vară e moment ideal pentru astfel de inițiative – unii își iau job-uri sezoniere pentru a-și susține studiile, alții testează piața muncii în domeniile în care ar vrea să lucreze sau în domenii de care sunt interesați. Economedia a stat de vorbă cu câțiva dintre ei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

De la fizică tehnologică la experiența de barista: Rămâne un job sezonier sau devine permanent?

Mihai Anton a început jobul de barista la cafeneaua Meron din Cluj chiar înainte de examenul de licență la fizică tehnologică – „cu vreo două-trei săptămâni înainte”, punctează el. „Aveam destul de mult timp liber, eram destul de pregătit pentru licență și am dorit să încerc să văd ce înseamnă să fii barista, mai ales că mă atrăgea cultura de cafea”, relatează tânărul.

Acesta a schițat parcursul său în acest rol. „În primele zile, am fost implicat pe partea de bar, aici se fac limonade, Matcha și altele. Apoi, ușor, ușor, am început să trec și la partea de servire clienți”, spune el. „Nu poți să faci direct cafea fără să ai o pregătire, aici trebuie să fi mai specializat”, subliniază acesta.

Mihai nu exclude ca job-ul sezonier să se transforme în unul pe termen lung, în funcție de împrejurări. Momentan lucrează și nu caută altceva, dar, din toamnă, când începe masteratul, spune că ar fi deschis să lucreze ca inginer.

Analize Economedia

calcule buget
investiții, creșteri, acțiuni, bursă, taur, bull
cresteri, dividende, bursa, piata de capital
Dubai proprietati imobiliare
România-Ungaria steaguri
un programator lucreaza la un laptop
adrian-dragos-paval-dedeman
economie calcule
somer calculator
burse, piete, multipli
bani, lei, economie, finante, deficit, inflatie
armata romana, capu midia, romania, nato, militari, soldati, antrenament, exercitiu militar, himars, rachete, sisteme de aparare aeriana
auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
transport
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
linie asamblare Dacia
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant

„Dacă voi reuși să învăț foarte bine partea de cafea și să mă descurc, să cresc în nivel, atunci da, aș vrea să continui pe termen lung’’, spune Mihai. „Pe de altă parte, depinde și foarte mult dacă apare ceva în domeniul în care am studiat. Până la urmă, toți urmăm o facultate pentru a lucra în domeniu. Dacă apare ceva foarte interesant pe partea de inginerie, atunci jobul o să fie termen scurt, sezonier. Dacă nu, poate pe termen lung”, adaugă tânărul barista.

Elev în stagiu de practică plătit, la o companie din domeniul automatizărilor

Andrei Hamza Cătălin, elev la Liceul Tehnologic de Electronică și Automatizări „Caius Iacob” din Arad, lucrează în prezent la compania germană Jumo, ca muncitor necalificat. „Am un contract cu școala mea și acolo trebuie să facem practică”, spune el.

JUMO activează în domeniul tehnologiei senzorilor și al automatizărilor.

„Noi facem comenzi, punem senzori, niște tuburi de ceramică. Sunt undeva la 100 de bucăți”, spune tânărul muncitor. „Un pachet întreg cuprinde vreo șase pachețele mici”, continuă el.

„În majoritatea timpului, lucrez cu firele, le izolez, le dezizolez, lucrez cu senzori. Uneori, îi mai ajut ce mai au ei nevoie”, explică Andrei. „Ba izolăm, ba dezizolăm fire, ba punem niște fire duble într-o mașină de laser. Apăsăm un buton, practic doar taie capătul de plastic și le punem pe un fel de raft”, mai descrie elevul.

Munca nu i se pare prea grea. „E chiar lejer”, spune Andrei. „De obicei nu avem atât de mult de lucru, adică comenzi”, adaugă el.

Andrei se gândește să continue jobul o dată cu începutul anului școlar în formă part-time. „La anul deja fac 18 ani și atunci aș putea lucra practic după școală”, spune acesta. El nu s-a decis încă pe ce drum să o apuce mai departe, după absolvirea liceului.

Vacanța de vară la muncă: „Pe bar”, la ștrand sau în cafenea. Studentă: „Nu pot să trăiesc din bursă fără job”

O altă elevă în clasa a XI-a la Colegiul Economic „Iulian Pop” din Cluj-Napoca spune că lucrează în vacanța de vară „pe bar” la Ștrand Clujana. „Este vacanță și mi-am dorit să câștig propriii mei bani”, punctează ea.

Alexandra Constantinescu e manager și barista la Coffe Factory în Cluj-Napoca, o cafenea din vecinătatea facultății și căminului în complexul studențesc Hașdeu, despre care spune că e deschisă pentru prima dată în perioada verii.

„Îmi căutam un job ca student și, fiind aproape de facultate și locuind în acea perioadă la cămin, mi s-a potrivit foarte bine locația. Îmi petreceam și pauzele acolo”, relatează ea.

Ea spune că lucrează de trei ani de ca barista și precizează că va continua să o facă până când termină masteratul. „Am terminat Facultatea de Nutriție și Dietetică și acum urmez studii de master. Până nu termin masteratul, nu am drept de practică”, explică tânăra.

Masteranda descrie o muncă de rutină. „Mă pregătesc de dimineață, servesc clienții, fac curățenia de seară, nu e nimic special”, menționează Alexandra.

De ce un job în timpul studiilor și în vacanță? Tânăra răspunde direct: „Pentru simplu fapt că nu pot să trăiesc din bursă fără un job”.

Mai multe locații vizitate de Economedia spun că nu fac angajări exclusiv pe perioada verii

Am trecut și pe la Starbucks (Platinia Mall Cluj-Napoca), Fabrica de Bere (lângă Platinia Mall Cluj-Napoca), Ted’s Coffee (Piața Avram-Iancu Arad) și alte locații din HoReCa – ni s-a spus că nu au angajați sau că nu fac recrutări doar pe timp de vară.