Topul celor mai bogați oameni din lume în 2022. Cine sunt cei șase români care se află în clasamentul realizat de Forbes

Daniel Dines

Revista Forbes a publicat topul celor mai bogați oameni din lume. În acest clasament se află și șase dintre cei mai bogați români, o parte dintre ei activând în sectorul de tehnologie. Averea cumulată a celor șase români se ridică la 10 miliarde de dolari.

Daniel Dineș, fondatorul și CEO-ul companie globală de software UiPath, este cel mai bogat român, potrivit clasamentului realizat de Forbes. UiPath s-a listat la bursa de la New York în aprilie 2021. Averea lui Daniel Dineș este estimată la 2,9 miliarde de dolari, aflându-se pe locul 1.053.

Trei români se află pe locul 1.818: Ion Stoica, Ion Țiriac și Matei Zaharia, fiecare având o avere estimată la 1,6 miliarde de dolari. Ion Stoica și Matei Zaharia au fondat startup-ul de software Databricks, evaluat la 38 de miliarde de dolari în august 2021. Printre investitorii în startup se numără giganții Microsoft și Amazon. Fostul tenismen Ion Țiriac conduce Tiriac Group, având investiții în imobiliare, auto și servicii financiare.

Pe locurile 1.929 și 2.578 se află frații Pavăl: Dragoș Pavăl, respectiv Adrian Pavăl. Cei doi frați au înființat împreună retailerul de bricolaj Dedeman. Averea lui Dragoș Pavăl este estimată la 1,5 miliarde de dolari, în timp ce averea lui Adrian Pavăl este de 1 miliard de dolari.

Mai puțini miliardari în 2022 față de anul trecut

Războiul, pandemia și piețele de capital cu evoluții lente i-au afectat pe miliardarii lumii în acest an. Există 2.668 dintre ei în al 36-lea clasament anual al Forbes al celor mai bogați oameni de pe planetă, cu 87 mai puțini decât acum un an. Averea lor cumulată este estimată la 12,7 trilioane de dolari, cu 400 de miliarde de dolari mai puțin decât în ​​2021. Cele mai dramatice scăderi au avut loc în Rusia, unde sunt cu 34 de miliardari mai puțini decât anul trecut, după invazia Ucrainei de către Vladimir Putin, și China, unde o represiune guvernamentală împotriva tehnologiei.

Totuși, Forbes a găsit peste 1.000 de miliardari care sunt mai bogați decât erau acum un an. Și 236 de persoane noi care au devenit miliardari în ultimul an, inclusiv din Barbados, Bulgaria, Estonia și Uruguay. America este în continuare lider în lume, iar pe locul 2 se află China (inclusiv Macao și Hong Kong).

Pentru a alcătui lista celor mai bogați oameni din lume, Forbes a luat în calcul prețurile acțiunilor și cursurile de schimb din 11 martie 2022.

Primii 10 cei mai bogați oameni din lume

1.Elon Musk – 219 de miliarde de dolari

2.Jeff Bezos – 171 miliarde de dolari

3. Bernard Arnault – 158 miliarde de dolari

4. Bill Gates – 129 miliarde de dolari

5. Warren Buffett – 118 miliarde de dolari

6. Larry Page – 111 miliarde de dolari

7. Sergey Brin – 107 miliarde de dolari

8. Larry Ellison – 106 miliarde de dolari

9. Steve Ballmer – 91 miliarde de dolari

10. Mukesh Ambani – 90 miliarde de dolari.

Sursa foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *