Traiul în Turcia devine din ce în ce mai scump. Inflația se apropie de 70% pe măsură ce costul alimentelor și al transportului cresc/ Sunt cele mai mari scumpiri din ultimii 20 de ani

Turcia turism Kusadasi Sursa foto: Petru Clej

Rata anuală a inflației din Turcia a crescut la o rată anuală de aproape 70% în aprilie, cea mai mare creștere din ultimii 20 de ani, după ce prețurile globale ridicate la energie și lira slabă au alimentat o creștere a costurilor alimentelor, transportului și altor nevoi de bază, scrie Financial Times.

Datele publicate de agenția oficială de statistică au arătat că indicele prețurilor de consum al țării a crescut cu 69,97% luna trecută.

Rata uriașă a inflației a fost determinată de o majorare abruptă a costurilor alimentelor și băuturilor nealcoolice, care au crescut cu aproximativ 89 la sută de la an la an, și ale transportului, care au crescut cu aproximativ 106 la sută.

Cifrele – despre care partidele de opoziție spun că nu arată adevărata amploare a problemei – reprezintă cel mai înalt nivel al inflației din Turcia de la începutul anului 2002, când țara trecuse de o criză financiară.

O confederație de sindicate a calculat că prețurile alimentelor au crescut cu 8,02% în aprilie în capitala Ankara.

Creșterea abruptă a costului vieții a generat nemulțumire față de președintele Recep Tayyip Erdogan și față de partidul său de guvernământ. Dar Erdogan, un oponent ferm al ratelor mari ale dobânzilor, s-a opus în mod repetat solicitărilor de a permite băncii centrale să majoreze costurile împrumuturilor. Acest lucru a pus presiune asupra lirei turcești, care valorează acum cu aproximativ 40% mai puțin decât valora acum 12 luni.

Economiștii consultați de Reuters consideră că inflația din Turcia va rămâne ridicată pentru restul anului din cauza războiului din Ucraina, estimarea medie a inflației la sfârșitul anului fiind de 52%.

Guvernul a spus că inflația va scădea odată cu noul program economic, care acordă prioritate ratelor scăzute pentru a stimula producția și exporturile și urmărește obținerea unui excedent de cont curent.

Banca centrală turcă și-a revizuit previziunile de inflație pentru anul acesta și următorul, în principal din cauza creșterii prețurilor mărfurilor și a problemelor de aprovizionare. O prezentare a guvernatorului Sahap Kavcioglu de joi a arătat că inflația a crescut cu aproximativ 70% înainte de iunie.

Banca centrală și-a menținut rata de politică monetară constantă, la 14%, în patru întâlniri din acest an.

 

Sursa foto: Petru Clej

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *