Transelectrica montează două transformatoare în stația București Sud ca să preîntâmpine congestiile de rețea

Transelectrica Roman

Monopolul transportului de electricitate din România, Transelectrica, a scos la licitație un contract de 52 de milioane lei pentru montarea a două transformatoare în stația București Sud în scopul flexibilizării schemei de funcționare a sistemului în vederea prevenirii apariției congestiilor. La ce se referă Transelectrica prin „congestii” este acel blocaj care poate apărea în sistem în caz de o creștere sau diminuare bruscă a cantității de electricitate injectate, un fenomen ce poate duce la stingerea becului în Capitală, dar și în județele din jur, având în vedere calitatea stației teritoriale ca punct nodal în sistemul național. Un asemenea fenomen poate veni de la afluxul de energie eoliană din zona Bucureștiului și împrejurimi, o zonă în care s-a investit mult, în acest sens, și unde sunt în curs de dezvoltare, după cum afirmă reprezentanții Transelectrica, și alte proiecte. Cum injecția de energie de la proiecte din zona eolianului și/sau fotovoltaicului are un grad mare de impredictibilitate(din pricina condițiilor meteo), este nevoie de montarea acestor transformatoare.

Justificarea exactă a operatorului de transport pentru efectuarea investiției este aceasta: „Se va realiza integrarea în SCADA a noilor unități de transformare. Achiziția este necesară pentru realizarea următoarelor obiective: amplificărea schemei de funcționare și creşterea gradului de siguranţa în alimentarea consumatorilor astfel încât eventuale incidente, să aibă un impact redus asupra acestora”.

Lucrările vor dura 24 de luni, finanțarea este asigurată din fonduri proprii. Ofertele se deschid în 1 februarie 2023, iar departajarea lor se face în funcție de preț și garanția de bună execuție oferită.

Unitatea Teritorială de Transport Transelectrica București are ca obiect de activitate exploatarea, modernizarea, planificarea și dezvoltarea rețelei de transport de pe teritoriul județelor: Buzău, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Ilfov, Prahova , Teleorman și municipiul Bucuresti. Prin intermediul a patru Centre de exploatare RET (Alexandria, Domnești, Ploiești, Slobozia), S.T București gestionează12 stații electrice de transformare: Brazi Vest, Bucuresti Sud, Domnești, Fundeni, Ghizdaru, Gura Ialomiței, Mostiștea, Pelicanu Stâlpu, Târgoviște, Telejen și Turnu Măgurele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *