Tranzacția prin care compania cehă Agrofert, controlată de fostul premier Andrej Babiș, preia firma clujeană de comerț cu cereale East Grain a fost autorizată de Comisia Europeană / „Cea mai importantă investiție externă în agrobusinessul românesc din ultimul an”

East Grain Sursa foto: Facebook / East Grain

Comisia Europeană a aprobat, în temeiul Regulamentului UE privind concentrările economice, achiziționarea unui pachet majoritar de acțiuni la compania East Grain din România de către Agrofert din Cehia, potrivit unui comunicat al executivului european, scrie G4Food.

Tranzacția se referă în principal la comerțul cu cereale, semințe oleaginoase, furaje pentru animale și îngrășăminte minerale.

Comisia a concluzionat că tranzacția notificată nu ar ridica probleme de concurență, având în vedere poziția limitată pe piața combinată a companiilor care rezultă din tranzacția propusă. Tranzacția notificată a fost examinată în cadrul procedurii simplificate de examinare a concentrărilor economice.

Grupul ceh Agrofert, controlat de fostul premier Andrej Babis, a preluat un pachet majoritat de 65% din compania clujeană East Grain. Tranzactia se realizează în principal printr-o majorare de capital și „reprezintă cea mai importantă investiție externă în agrobusinessul românesc din ultimul an”, arată un comunicat al companiei românești, citat de Economedia.

Principala activitate a East Grain este comerțul cucereale și semințe oleaginoase, dar prestează și o serie de servicii adiacente cum ar fi servicii de logistică, depozitare, procesare și integrare. East Grain are prezență în România, Ungaria și Serbia.

„Investiția Agrofert vine pe fondul dinamicii East Grain care a avut o creștere medie a businessului in medie (CAGR) de 22,5% în ultimii 5 ani. Investiția va permite East Grain să-și susțină viziunea de expansiune și diversificare. Pentru Agrofert pachetul majoritar în East Grain înseamnă o rampă de lansare bine fundamentată pe piața românească de produse agricole, care să completeze rețeaua sa existentă de distribuție de îngrășăminte din România”, arată compania.

Agrofert este unul dintre cele mai mari grupuri de companii care activează în agricultura și industria alimentară în Europa Centrală, dar este și un producător de îngrășăminte. Agrofert are o prezență importantă pe latura de agrobusiness în Cehia, Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria și Croația, iar cu această achiziție își consolidează prezența și în România.

East Grain a fost înfiinţată în 2007 şi este deţinută de East Consulting (39,2%), în spatele căreia se află compania Hodler Capital din Ungaria, YKB Capital Invest (36,58%), deţinută de Zoltan Jakab, Uptrade Global (9,76%), controlată de Attila Paszto, Vinta Capital (9,76%), LD Lead (2,44%) şi Tradico Allianz (2,44%), potrivit portalului ProdusinArdeal.ro.

Sursa foto: Facebook / East Grain

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *