Grupul ceh Agrofert, controlat de premierul ceh Andrej Babiș, preia un pachet majoritat din compania clujeană East Grain. „Cea mai importantă investiție externă în agrobusinessul românesc din ultimul an”

East Grain Sursa foto: Facebook / East Grain

Grupul ceh Agrofert, controlat de fostul premier Andrej Babis, a preluat un pachet majoritat de 65% din compania clujeană East Grain. Tranzactia se realizează în principal printr-o majorare de capital și „reprezintă cea mai importantă investiție externă în agrobusinessul românesc din ultimul an”, arată un comunicat al companiei românești.

Principala activitate a East Grain este comerțul cucereale și semințe oleaginoase, dar prestează și o serie de servicii adiacente cum ar fi servicii de logistică, depozitare, procesare și integrare. East Grain are prezență în România, Ungaria și Serbia.

„Investiția Agrofert vine pe fondul dinamicii East Grain care a avut o creștere medie a businessului in medie (CAGR) de 22,5% în ultimii 5 ani. Investiția va permite East Grain să-și susțină viziunea de expansiune și diversificare. Pentru Agrofert pachetul majoritar în East Grain înseamnă o rampă de lansare bine fundamentată pe piața românească de produse agricole, care să completeze rețeaua sa existentă de distribuție de îngrășăminte din România”, arată compania.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

Agrofert este cel mai mare grup de companii care activează în agricultura și industria alimentară în Europa Centrală, dar este și un producător important de îngrășăminte, ceea ce indică deja în ce direcție își va diversifica activitatea East Grain. Până în prezent Agrofert are o prezență importantă pe latura de agrobusiness în Cehia, Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria și Croația, iar cu această achiziție își consolidează considerabil prezența și în România.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Suntem nerăbdători să punem în valoare experiența noastră de treizeci de ani în favoarea grupul East Grain. Investiția noastră va permite grupului să exploateze noi oportunități, să își mărească capacitățile și să-și extindă prezența pe piață”, a declarat Libor Němeček, director M&A și Corporate Finance al Agrofert.

În cadrul noului board East Grain vor activa și Petr Cingr, actualmente vicepreședintele board-ului Agrofert, Libor Němeček, membru al board-ului Agrofert, precum și Andreas Klamminger, Director General al Fert-Tradero SRL.

„În Agrofert am găsit un partener extrem de dedicat și profesionist”, a declarat Tamás Vincze, CEO-ul East Grain, care a adăugat: „Vom profita de nenumărate instrumente noi care ne vor susține creșterea pe termen lung. Agrofert este partenerul alături de care vom putea crește considerabil valoarea adăugată creată de grupul East în piața regională. Consider că această tranzacție este unică în agribusiness-ul românesc: nu este vorba despre un exit, ci despre un parteneriat pe termen lung între o companie românească consacrată și un important jucător european”.

Procesul se va încheia în aproximativ patru luni, pasul următor fiind avizul departamentului pentru concurență din cadrul Comisiei Europene și a altor autorități de reglementare relevante.