Turbulențe economice și prețuri în spirală: Cât de gravă este sărăcia în Turcia? (Analiză Euronews)

Redacția aug. 8, 2023 0 comentarii
lira turceasca dolar turcia

Economia turcă a fost o poveste de succes a secolului XXI, dar acum lucrurile nu mai sunt atât de roz, arată o analiză Euronews, care urmărește situația critică în care a ajuns țara și mulți dintre locuitorii săi. Aproape o treime din populația Turciei este în prezent expusă riscului de sărăcie sau de excluziune socială, potrivit unui raport recent publicat de Institutul de Statistică din Turcia.

Trei luni de întârziere la plata chiriei, apă și electricitate tăiate, proprietarul care bate la ușă – aceasta este situația dezastruoasă cu care se confruntă o familie cu trei copii mici, inclusiv un bebeluș de patru luni, în Istanbul, cel mai mare oraș din Turcia. “Știți că fiul meu are epilepsie. Este în spital de două săptămâni”, a declarat pentru Euronews tatăl familiei, care a dorit să rămână anonim. “Și eu mor de boală, dulapul meu este gol”. “Mă simt atât de victimizat. Nu știu ce să spun. Am 100 de lire [3,4 euro] în buzunar. Să cumpăr scutece? Lapte praf? Sau cumpăr ulei de gătit?”, a adăugat el, făcând aluzie la o alegere imposibilă între a cumpăra alimente sau alte produse de primă necesitate.

Dar familia aflată în dificultate este departe de a fi singura.

Aproape o treime din populația Turciei este în prezent expusă riscului de sărăcie sau de excluziune socială, potrivit unui raport recent publicat de Institutul de Statistică din Turcia.

Această tendință îngrijorătoare riscă să anuleze realizările semnificative pe care țara le-a înregistrat în combaterea sărăciei de la începutul anilor 2000, economia turcă înregistrând o creștere rapidă în ultimele două decenii.

“Lucrez în domeniul sărăciei de 22 de ani, dar nu am văzut niciodată o situație atât de proastă”, spune Hacer Foggo, coordonator al Biroului de solidaritate cu sărăcia din cadrul Partidului Republican al Poporului (CHP).

Ea enumeră simptomele îngrijorătoare ale modului în care această criză îi afectează pe turcii obișnuiți: Femei care nu-și pot permite produse sanitare, obezitate în creștere pe măsură ce familiile trec la alimente mai ieftine și de calitate scăzută, studenți care abandonează studiile universitare – lista poate continua.

“Oamenii nu-și pot satisface nevoile de bază”, a declarat Foggo pentru Euronews. “Acest lucru, la rândul său, provoacă anxietate, depresie și izolează familiile”.

Iar aceste vremuri tulburi își pun amprenta.

Profesioniștii medicali turci au tras un semnal de alarmă cu privire la creșterea nivelului de boli mintale, indicând o “creștere serioasă” a utilizării medicamentelor psihiatrice.

Între timp, două treimi dintre respondenții unui sondaj realizat în 2022 de Yöneylem Social Research Center au declarat că sunt deprimați din cauza dificultăților financiare.

‘Nu avem bani să mâncăm’

O secțiune largă a societății turcești se confruntă în prezent cu dificultăți. Dar copiii sunt cei care suportă cea mai mare parte a problemei sărăciei, potrivit lui Foggo. Unii merg la școală flămânzi sau abandonează complet educația pentru a munci în schimb și a aduce bani pentru gospodărie, susține ea. “Urmează o generație nesănătoasă atât din punct de vedere mental, cât și psihologic”, a avertizat ea.

Aproximativ o treime dintre copiii din Turcia trăiesc în gospodării sărace și se confruntă cu un anumit tip de deprivare materială, potrivit datelor citate de UNICEF în 2020.

În spatele a ceea ce se întâmplă în interiorul țării se află probleme economice grave.

Turcia a fost lovită de ani de zile de o inflație extrem de ridicată, prețurile fiind cu aproape 50% mai mari în iulie față de anul precedent, conform datelor oficiale publicate la începutul acestei luni.

Economiștii independenți de la Inflation Research Group spun însă că cifra reală este mult mai mare, de aproximativ 70%.

“Odată ce fac rost de bani, am rămas fără bani”, a declarat pentru Euronews tatăl a trei copii din Istanbul, susținând că după ce își plătește chiria și facturile, rămâne fără nimic. “Nu mănânc. Uneori, șterg o datorie la magazinul alimentar”, a adăugat el. Bărbatul subliniază că cele 1550 de lire (52 de euro) pe care le primește ca ajutor de stat nu acoperă nici măcar factura de mâncare a familiei sale, pe care a estimat-o la aproape 2500 de lire (84 de euro) pe lună.

Săptămâna trecută, Confederația sindicatelor turcești din domeniul muncii (Türk-İș) a raportat că pragul foamei – referindu-se la suma minimă pe care o familie de patru persoane trebuie să o cheltuiască pentru a se hrăni – este acum mai mare decât salariul minim.

Asta în ciuda faptului că guvernul a majorat salariul minim cu 34% în iulie.

Multe țări din întreaga lume au fost devastate de inflație, alimentată de războiul din Ucraina și de schimbările climatice, dar unii factori sunt unici pentru Turcia.

Prăbușirea monedei a contribuit la determinarea uneia dintre cele mai mari rate ale inflației din Europa, erodând salariile și lovind în plin întreprinderile locale. Cu toate acestea, sunt în joc și probleme structurale mai profunde.

În septembrie 2021, 1 dolar american valora aproximativ 8 lire turcești, însă în iulie 2023 valora 27.

În spatele acestei situații se află altceva.

Vorbind pentru Euronews în toamna anului trecut, Timothy Ash, expert în piețe emergente la BlueBay Asset Management, a declarat că proasta gestionare economică a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan și a Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) a alimentat inflația și a făcut ca lira să se prăbușească.

El a dat vina pe decizia lui Erdogan de a nu reduce ratele dobânzilor – ceea ce ar fi răcit inflația – din cauza înțelegerii sale “neortodoxe” a politicii monetare, a credințelor islamice despre uzură și a modului în care mulți dintre aliații săi politici beneficiază de rate minime.

O centralizare a puterii se află în centrul acestei probleme, a susținut Ash, președintele turc fiind acuzat pe scară largă de faptul că a luat o turnură autoritară.

“Erdogan dă vina pe toți ceilalți”, a declarat el pentru Euronews. “Are în jurul său o echipă de oameni care sunt yes men. Ei nu spun adevărul puterii. Este ca și cum ar fi hainele noi ale împăratului”, a adăugat acesta.

În urma realegerii sale în luna mai, guvernul lui Erdogan se pare că își croiește o nouă cale economică, după ce a semnalat că este pregătit să își inverseze politicile neconvenționale prin numirea unor noi personalități în cadrul Băncii Centrale și a Ministerului de Finanțe.

Cu toate acestea, căderea lirei continuă.

Pentru oficialul CHP Foggo, multe dintre problemele legate de sărăcia din Turcia sunt departe de a fi noi, susținând că autoritățile nu au reușit să acționeze de ani de zile.

“Toate aceste [probleme] sunt de fapt lucruri alarmante din trecut. Acest lucru arată că nu s-a luat nicio măsură de fapt”, a declarat ea pentru Euronews, cerând o soluție bazată pe drepturile omului.

“Avem nevoie de o politică socială bazată pe drepturi, care să includă studenții, femeile, mamele singure, persoanele cu dizabilități, bătrânii, copiii și fiecare individ care trăiește în sărăcie, în funcție de nevoile lor”. “Pe măsură ce sărăcia se adâncește și se prelungește, efectele sale nu fac decât să se înrăutățească”, a completat aceasta

sursa foto: Captură video

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *