Turcan: În România sunt 250.000 de dosare de pensii cu şină. 1,3 milioane de dosare sunt într-un format digital primitiv, pentru restul sunt nesincronizări între sistemele informatice

Carmen Radu apr. 23, 2021 1 comentarii
arhiva ajpis dosare sursa facebok violeta alexandru2

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunţă că, la preluarea mandatului, a constatat că 250.000 dintre dosarele de pensii din România sunt sub formă de dosar cu şină, aproximativ 1,3 milioane de dosare sunt în format digital „primitiv”, iar restul până la aproximativ cinci milioane de dosare sunt în format digital „niţel mai avansat”, ea arătând că există incompatibilităţi între sistemele caselor judeţene de pensii şi între sistemele din teritoriu şi cel al Casei Naţionale.

„Subiectul pensii a fost subiect predilect de campanie electorală. Dar ajunsă în mandat, am constatat că inclusiv pe partea de pensii s-a făcut foarte puţin. Şi o să vă dau un exemplu concret pentru a înţelege: li s-a spus celor aproximativ cinci milioane de pensionari că de la 1 septembrie 2021 pensiile vor creşte cu 40%. Aproape că aţi fi crezut că e posibil să se întâmple lucrul acesta. Şi eu am crezut, vă spun cu sinceritate, dar am constatat că, pentru a putea majora toate pensiile cu 40%, ai nevoie de digitalizarea tuturor dosarelor de pensii, astfel încât ele să fie într-un format electronic şi să li se aplice o formulă de calcul ca ulterior să se întâmple recalcularea pensiilor. Şi ce să vezi: 250.000 de dosare de pensii în România arată aşa: dosar cu şină. Vă întreb: cum puteau fi operate modificări pe dosare cu şină? Să ne răspundă cei care au vândut iluzii ani la rând. 1,3 milioane de dosare se află într-un format digital, dar primitiv şi restul dosarelor într-un format niţel mai avansat dar, atenţie, incompatibil între Casele judeţene de pensii între ele şi de foarte multe ori cu nesincronizări între Casele judeţene de pensii şi Casa Naţională de Pensii. Cam aşa arăta sistemul de pensii în România până să începem acest proces fără precedent (de recalculare a pensiilor – n.r.)”, a afirmat ministrul Muncii, vineri după-amiază, într-o conferinţă de presă susţinută în judeţul Vâlcea, potrivit News.ro.

Raluca Turcan a criticat actuala lege a pensiilor despre care a spus că a dus la „risipa banului public”.

„Am constatat că, până la acest moment, doar pe anul acesta plăţile pentru asistenţa juridică pentru o singură Casă Judeţeană de Pensii, şi anume din Vâlcea, au fost de 250.000 de lei, doar pentru Casa Judeţeană de Pensii Vâlcea, până la acest moment. Anul trecut, pe tot anul, plăţile pentru asistenţa juridică, adică onorariile avocaţilor, au fost de peste 500.000 de lei. Asta pentru a avea o dimensiune a risipei de bani publici, a inechităţilor existente pe legislaţia pensiilor şi a necesităţii finalizării cu succes a acestui proces pe care noi l-am început”, a mai afirmat Raluca Turcan.

 

sursa foto: Facebook/ Violeta Alexandru

Comentarii

 1. Marketing politic!
  Picătura chinezeasca!

  Am senzația ca la Ministerul Muncii ar trebui pus la intrare o rama mare cu următorul inscris:
  ” In acest Minister se munceste, nu se gandeste!”

  Ministrul e ocupat cu marketing politic.
  Si:
  Demagogie!
  Cat cuprinde!

  Plânge cu lacrimi de crocodil de grija pensionarilor!
  Si-si scoate batistuța din gentutza L.Vuton pentru lacrimi!
  Cata ipocrizie!

  Zi de zi – Dna TURCAN!
  Care nu ne spune nimic!
  Nimic!
  Nimic!
  Scuze ne-a mai zis de dosare cu sina!
  Săptămâna viitoare ne spune de creioane chimice!

  Doar marketing politic!
  Cu ipocrizie si fatarnicie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *