Turcia: Inflația anuală a urcat la 67% în februarie/ Cele mai mari creșteri de prețuri au fost în sectorul hotelurilor, cafenelelor și restaurantelor

turcia, lire turcesti, lira turceasca Sursa foto: Dreamstime

Inflația anuală a prețurilor de consum din Turcia a urcat la 67,07% în februarie, a anunțat luni Institutul turc de statistică, situându-se peste așteptări. Analiștii intervievați de Reuters anticipaseră că inflația anuală va urca luna trecută la 65,7%.

Sectorul hotelurilor, cafenelelor și restaurantelor a înregistrat cea mai mare creștere a inflației anuale a prețurilor, de 94,78%, urmat de cel al educației, cu 91,84%, în timp ce rata pentru sănătate s-a situat la 81,25% și transporturi la 77,98%, potrivit institutului de statistică, scrie CNBC.

Cifrele puternice alimentează îngrijorările că banca centrală a Turciei, care a indicat luna trecută că ciclul de opt luni de majorare a ratelor s-a încheiat, ar putea fi nevoită să revină la înăsprirea acestei politici.

Prețurile de consum la alimente și băuturi nealcoolice au urcat cu 71,12% în februarie față de anul precedent și au înregistrat o creștere lunară surprinzător de mare, de 8,25%.

Rata lunară de variație a inflației la nivelul țării din ianuarie până în februarie a fost de 4,53%.

Unii analiști au prezis o eventuală scădere a inflației până la aproximativ 35% până la sfârșitul acestui an. Potrivit Capital Economics, cele mai recente cifre “evidențiază faptul că presiunile inflaționiste din economie rămân foarte puternice și sugerează că procesul de dezinflație a suferit un recul la începutul acestui an”.

Ministrul turc de finanțe, Mehmet Simsek, a declarat, citat de Reuters, că inflația din țară va rămâne ridicată în prima jumătate a anului “din cauza efectelor de bază și a impactului întârziat al majorărilor de rate”, dar că tiparul va scădea în următoarele 12 luni.

Inflația ridicată persistentă a fost alimentată de moneda Turciei, lira, care s-a depreciat dramatic și care se află la un minim record față de dolar. Lira se tranzacționa luni, în jurul prânzului, ora locală, la 31,43 pentru un dolar. Moneda turcească a pierdut 40% din valoarea sa față de dolar în ultimul an și 82,6% în ultimii cinci ani.

Analiștii notează că factorii de decizie politică din Turcia au dorit să evite o nouă majorare a ratelor, în special înaintea alegerilor locale din 31 martie. Dar creșterea neîncetată a inflației i-ar putea forța să majoreze din nou dobânzile după vot. Rata dobânzii cheie a Turciei se situează în prezent la 45%, în urma unei creșteri cumulate de 3.650 de puncte de bază din mai 2023.

 

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *