Turcia intenţionează să injecteze 51,5 miliarde de lire (3,8 miliarde de dolari) în băncile de stat, pentru a se asigura că acestea vor putea acorda în continuare credite companiilor, după ce prăbuşirea lirei le-a afectat rezervele de capital, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.
Potrivit unui oficial de rang înalt din apropierea acestui dosar, fondul suveran de investiţii din Turcia (Turkiye Varlik Fonu sau TWF) va majora capitalul de bază al băncilor TC Ziraat Bankasi AS, Turkiye Halk Bankasi AS şi Turkiye Vakiflar Bankasi TAO. Conform planurilor actuale, Ziraat va beneficia de o injecţie de capital de 22,5 miliarde de lire, în timp ce Halkbank şi Vakifbank vor primi fiecare câte 13,5 miliarde de lire, a dezvăluit oficialul care a dorit să îşi păstreze anonimatul.
Informaţia nu a fost confirmată de băncile turceşti, dar un reprezentant de la TWF a spus că fondul va continua să sprijine băncile aşa cum a făcut-o şi în trecut.
Deprecierea semnificativă a lirei turceşti şi eforturile băncilor de stat de a menţine costul creditului la un nivel scăzut de la debutul pandemiei de Covid-19 le-au afectat rezervele de lichidităţi, astfel că guvernul de la Ankara este nevoit să injecteze capital pentru a treia oară în tot atâţia ani în băncile de stat.
Fondul suveran de investiţii din Turcia deţine pachete majoritare de acţiuni la toate cele trei bănci de stat (Ziraat, Halkbank şi Vakifbank). TWF a injectat deja 6,7 miliarde de dolari în aceste bănci cu prilejul a două operaţiuni separate de recapitalizare derulate în 2019 şi 2020.
Însă în pofida precedentelor injecţii de fonduri, rata de adecvare a capitalului pentru băncile deţinute de statul turc a scăzut la 16% la finele lunii noiembrie 2021, de la 18% la finele lui 2019, conform ultimelor date prezentate de Autoritatea de supervizare bancară din Turcia.