Ucraina este pregătită să stocheze și să reexporte gaze către UE în această iarnă, spune operatorul

Redacția sept. 2, 2023 0 comentarii
Moldovagaz

Ucraina este pregătită să stocheze și să reexporte gaze europene pentru iarna 2023/2024, a declarat operatorul de transport de gaze din țară, citând evaluarea riscurilor efectuată cu parteneri internaționali, scrie Reuters.

GTSOU, care conduce sistemul de gaze al Ucrainei, a declarat că au fost efectuate teste de stres pentru a evalua riscul ca o agresiune militară rusă să împiedice comercianții de a stoca în siguranță gazul în Ucraina și de a-l transporta în Uniunea Europeană (UE).

Operatorul a spus că infrastructura de gaze a Ucrainei și-a dovedit „fiabilitatea și rezistența ridicată” în situațiile de criză modelate.

Au fost confirmate combinații multiple de rute de transport care leagă fabricile de depozitare și punctele de frontieră dintre Ucraina și UE, ceea ce va permite comutarea ușoară și rapidă între rute, se arată în avizul publicat joi seara.

Stocarea de gaze din UE este plină cu peste 90%, iar utilizarea gazului stocat este crucială pentru furnizarea constantă de energie și prevenirea creșterii prețurilor, a spus GTSOU. Aceste niveluri de stocare au fost echivalente cu peste 93 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaze naturale, a declarat luna trecută Comisia Europeană.

Ucraina deține aproximativ 14 miliarde de metri cubi de gaz în stoc înainte de sezonul de încălzire 2023/24, a declarat săptămâna aceasta directorul executiv al companiei de stat ucrainene de gaz Naftogaz.

Sursa/Moldovagaz Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *