UE va investi 100 de miliarde de euro în politica sa de producţie de semiconductori, spune comisarul european Thierry Breton

cip chip cipuri semiconductor sursa TSMC Foto: TSMC

Uniunea Europeană va investi 100 de miliarde de euro în politica sa de producţie de semiconductori pentru a deveni independentă în acest domeniu, a precizat joi comisarul european pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, informează agenția AFP, citată de Agerpres.

În legătură cu strategia prevăzută în ‘Chips Act’, care vizează creşterea producţiei de cipuri în Uniunea Europeană până la 20% din capacităţile mondiale de producţie în 2030, “investiţii în valoare de peste 100 de miliarde de euro sunt programate în prezent pe teritoriul european”, a declarat pentru RTL comisarul francez. “Da, ne vom atinge obiectivul, şi poate chiar în avans”, a adăugat Thierry Breton.

“Astăzi avem peste 68 de proiecte în 19 ţări care ne vor permite să ne regăsim competitivitatea dar şi autonomia noastră strategică”, a mai spus Breton, fost director general la grupul informatic francez Atos.

Până acum au fost alocate subvenţii în valoare de aproximativ 43 de miliarde de euro în conformitate cu ‘Chips Act’, strategie adoptată în acest an de Comisia Europeană.

Această nouă estimare vine la două zile după anunţul grupului taiwanez TSMC că va investi 3,5 miliarde de euro pentru a construi la Dresda, estul Germaniei, prima sa uzină de cipuri din Europa.

La fel ca şi Asia şi SUA, Uniunea Europeană este angajată într-o competiţie mondială pentru autonomie în sectorul crucial al semi-conductorilor, care în prezent sunt incluse în majoritatea obiectelor folosite în fiecare zi, precum vehicule, telefoane inteligente sau obiecte conectate.

“Suntem într-o competiţie, suntem în competiţie cu Asia, cu SUA. Nu mai putem să fim naivi şi să spunem că, la final, piaţa liberă contează. Trebuie de asemenea să sprijinim aceste investiţii care sunt foarte mari”, a subliniat Thierry Breton.

Prioritatea Uniunii Europene o reprezintă producţia de cipuri pe plan local, după ce pandemia a dus la perturbări în lanţurile de aprovizionare, care au provocat un deficit sever de componente. Asia, în special firmele din China şi Taiwan, domină în prezent producţia şi exporturile de semiconductori.

Foto: TSMC

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *