UK: Proiectele de construcții sunt afectate de lipsa aprovizionării și creșterea prețurilor, pe fondul relaxării restricțiilor Coronavirus și a Brexit

constructii marea britanie Sursa foto: www.gov.uk

Construction Leadership Council (Consiliul pentru Conducerea Construcțiilor) din Marea Britanie a avertizat că cimentul, unele componente electrice, cheresteaua, oțelul și vopselele sunt disponibile în cantitate redusă din cauza „nivelului fără precedent al cererii” pe măsura intensificării activității în construcții după relaxarea restricțiilor impuse pe timpul pandemiei de Coronavirus.

Federația Constructorilor a spus că unele firme de construcții ar putea fi nevoite să-și întârzie proiectele, iar altele ar putea fi obligate chiar să se închidă ca urmare a lipsei materialelor.

Proiectele din industria construcțiilor au crescut de la începerea carantinei, ceea ce a dus la creșterea cererii de materiale, care erau deja deficitare.

Există, de asemenea, probleme care afectează produse specifice, cum ar fi iarna mai caldă care afectează producția de cherestea în Scandinavia, în timp ce vremea rece de iarnă din Texas a afectat producția de produse chimice, materiale plastice și polimeri.

A existat, de asemenea, o creștere accentuată a costurilor de expediere, a declarat Noble Francis, director economic al Asociației Produselor pentru Construcții.

Costurile de expediere au crescut brusc din cauza lipsei de containere goale din problemele legate de Covid-19 și a redresării bruște a cererii globale“, a declarat Francis la BBC.

De exemplu, costul transportului unui container de 13 metri din Asia în Europa de Nord a crescut de la 1.225 Euro în vara anului 2020 la 6.785 Euro în mai 2021, a mai spus el.

Odată cu creșterea cererii la nivel global și cu importarea de către Marea Britanie a multor materii prime, termenele de livrare pentru comenzi se prelungesc, în timp ce prețurile cresc.

Oficiul Național de Statistică a proiectat o creștere cu 7 – 8% a prețurilor materialelor, cu creșteri pentru anumite materiale, cum ar fi cherestea, de așteptat să se dubleze în cursul anului.

De asemenea, Brexit a afectat aprovizionarea cu lemn a Regatului Unit, deoarece 80% din lemn de esență moale provine din Europa, a declarat  la BBC Thomas Goodman, expert în construcții, de la MyJobQuote.

Oțelul este, de asemenea, deficitar, deoarece cererea globală depășește oferta. „Mulți producători de oțel au încetat să mai ia comenzi, deoarece sunt îngrijorați că cumpărarea de panică va duce la stocuri extrem de reduse”, a mai spus el.

Problema costurilor de expediere va scădea probabil în următoarele trei până la șase luni, dar cererea globală va rămâne probabil ridicată în următoarele șase până la nouă luni, a prezis Francis.

Având în vedere prețurile mai mari ale materialelor pentru moment, mulți proprietari de case și constructori aleg să întârzie proiectele până când resursele necesare devin mai accesibile.

Sursa: BBC

Sursa foto: www.gov.uk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *