Un decret prezidențial care interzice vânzarea subsidiarelor băncilor occidentale poate complica eforturile OTP Bank de a ieși din piață

otp bank Sursa foto: OTP Bank

Grupul bancar ungar OTP Bank a primit dovezi serioase de interes pentru subsidiara sa rusească din partea unor potenţiali ofertanţi, dar un decret prezidenţial care interzice vânzarea subsidiarelor băncilor occidentale ar putea complica o eventuală tranzacţie, a declarat joi directorul general adjunct Laszlo Bencsik, informează Reuters, citat de Agerpres.

În luna aprilie a acestui an, directorul general de la OTP, Sandor Csanyi, a spus că grupul ungar ar putea ieşi de pe piaţa rusească dacă va apărea o ofertă avantajoasă, adăugând că prezenţa pe acea piaţă a devenit o problemă din punct de vedere moral. Ulterior, Csanyi a dezvăluit că OTP este presat de guvernul din Ucraina, unde grupul ungar este de asemenea prezent, să îşi vândă afacerile din Rusia.

Un decret prezidenţial, semnat de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin şi publicat vinerea trecută, interzice investitorilor din ţările pe care Moscova le cataloghează drept „neprietenoase”, printre care se regăsesc şi ţările membre UE, să îşi vândă participaţiile pe care le deţin la anumite proiecte energetice şi la băncile ruseşti până la finele anului.

Decretul prevede totuşi excepţii în anumite cazuri.

„Decretul prezidenţial care interzice vânzarea băncilor străine care a fost publicat în Rusia creează o situaţie specială, dar continuăm să studiem opţiunile disponibile şi printre acestea se numără şi posibilitatea vânzării băncii ruseşti”, a spus joi directorul general adjunct Laszlo Bencsik. Acesta a adăugat că operaţiunile OTP din Rusia sunt profitabile, ceea ce înseamnă că banca „este într-o situaţie în care ne adaptăm la circumstanţe”.

Anterior, OTP a informat că profitul consolidat semestrial al grupului, după impozitare, a fost de 42,7 miliarde de forinţi (108,2 milioane euro), în scădere cu 80% fata de anul precedent. Au fost înregistrate ajustări după impozitare în valoare de 208 miliarde de forinţi (527,03 milioane euro), în principal legate de Rusia şi de măsurile adoptate de Guvernul ungar.

Potrivit OTP, activele din Ucraina şi Rusia reprezintă împreună 8% din activele consolidate ale grupului. În România, OTP Bank România a înregistrat o pierdere de 14 milioane lei în primul semestru din 2022, un rezultat determinat în principal de creşterea costului total al riscului.

Sursa foto: OTP Bank

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *