Un număr de 33 de nave de marfă încărcate cu peste 719.000 de tone de produse alimentare au părăsit Ucraina, în urma acordului intermediat de ONU și Turcia

Redacția aug. 23, 2022 0 comentarii
ucraina, rusia, grau, cereale, criza alimentara, razboi, blocaj, productie

Un total de 33 de nave de marfă care transportau aproximativ 719.549 de tone de produse alimentare au părăsit Ucraina în cadrul unui acord negociat de Naţiunile Unite şi Turcia în vederea deblocării porturilor maritime ucrainene, a anunţat Ministerul ucrainean al Agriculturii, relatează The Guardian, citat de News.ro.

Centrul Comun de Coordonare din Turcia, care monitorizează implementarea acordului, a estimat cantitatea totală de cereale şi produse alimentare exportate din trei porturi ucrainene de la Marea Neagră, de când a fost încheiat acordul, la 721.449 de tone.

Exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut după ce Rusia şi-a lansat invazia pe 24 februarie şi i-a blocat porturile la Marea Neagră, ducând la creşterea preţurilor la alimente la nivel mondial şi stârnind temeri de penurie în Africa şi Orientul Mijlociu.

Trei porturi de la Marea Neagră au fost deblocate în baza acordului semnat pe 22 iulie de Moscova şi Kiev.

Pe lângă navele care au părăsit deja Ucraina, Ministerul Agriculturii a precizat că alte 18 nave sunt în present încărcate sau aşteaptă permisiunea de a părăsi porturile ucrainene.

Ministerul a mai menţionat că exporturile de cereale ucrainene ar putea ajunge la 4 milioane de tone în august, comparativ cu cele 3 milioane de tone în luna iulie.

Sursa foto: STRINGER / AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *