Ungaria se aşteaptă ca noile reactoare ale centralei nucleare de la Paks să fie construite de grupul rus Rosatom până în 2030 şi 2031

paks nuclear plant Foto: power-technology.com

Ungaria se aşteaptă ca grupul rus Rosatom să construiască până în 2030 şi 2031 două noi reactoare la centrala nucleară de la Paks. Declarația a fost făcută miercuri de ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, după întâlnirea cu ministrul Sănătăţii din Rusia, Mikhail Murashko, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Szijjarto a susţinut o conferinţă de presă comună cu Mikhail Murashko la Budapesta.

În 2014, Ungaria a semnat un acord în valoare de 12,5 miliarde de euro cu grupul rus Rosatom pentru construirea a două noi unităţi, fiecare cu o capacitate de 1,2 Gigawaţi, la centrala nucleară de la Paks, care are deja patru reactoare. Cu toate acestea, proiectul pentru construirea noilor unităţi a înregistrat întârzieri semnificative.

La finele lunii mai, Ungaria a obţinut aprobarea Comisiei Europene pentru a modifica contractele semnate, în urmă cu nouă ani, cu grupul rus Rosatom, pentru construirea a două noi reactoare la centrala nucleară de la Paks, a anunţat la vremea respectivă ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.

Situată la 100 de kilometri sud de Budapesta, centrala nucleară de la Paks a fost construită în anii ’80 de sovietici şi furnizează aproape 40% din necesarul de electricitate al Ungariei.

Foto: power-technology.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *