Ungaria a obţinut aprobarea Comisiei Europene pentru a modifica contractele semnate, în urmă cu nouă ani, cu grupul rus Rosatom, pentru construirea a două noi reactoare la centrala nucleară de la Paks, a anunţat joi ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, transmite Reuters.
Situată la 100 de kilometri sud de Budapesta, centrala nucleară de la Paks a fost construită în anii ’80 de sovietici şi furnizează aproape 40% din necesarul de electricitate al Ungariei.
În decembrie 2014, Rusia şi Ungaria au semnat un contract pentru construcţia a două noi unităţi la centrala nucleară de la Paks, fiecare cu o capacitate de 1,2 Gigawaţi. Lucrările ar fi urmat să înceapă în 2018, iar prima unitate ar fi trebuie finalizată în 2025.
“Ieri am obţinut undă verde din partea Comisiei Europene. Executivul comunitar a aprobat modificările contractuale pentru noile reactoare ce vor fi construite la Paks, atât cu privire la construcţie cât şi cu privire la finanţarea contractului”, a spus Peter Szijjarto într-un mesaj postat pe Facebook.
În virtutea acordului semnat în 2014 între Moscova şi Budapesta, pentru finanţarea proiectului ce va fi realizat de compania rusă Rosatom, Ungaria va primi din partea Rusiei un împrumut în valoare de 10 miliarde de euro, care va fi returnat de statul ungar până în anul 2046, cu o rată anuală a dobânzii cuprinsă între 3,9% şi 4,9%.
Potrivit lui Szijjarto, acordurile iniţiale din 2014 au devenit “oarecum învechite” din cauza modificărilor legale, tehnice şi ale mediului fizic, fără a oferi detalii.
În luna aprilie, Szijjarto a făcut o vizită la Moscova unde s-a întâlnit cu oficiali guvernamentali ruşi, precum şi cu reprezentanţii Rosatom pentru a discuta despre modificarea contractelor semnate în 2014. Cu această ocazie, Szijjarto a spus că noile reactoare ar putea să intre în serviciu la începutul următorului deceniu, iar lucrările de construcţie la scară largă ar putea să înceapă în curând.
Energia nucleară nu este acoperită de sancţiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană în contextul războiului din Ucraina, iar Ungaria s-a opus la extinderea sancţiunilor pentru a include şi sectorul energiei nucleare.