Uniper a înregistrat o pierdere de 40 de miliarde de euro, una dintre cele mai mari din istoria companiei

Redacția nov. 3, 2022 0 comentarii
uniper foto, utilitati

Uniper a raportat o pierdere de 40 de miliarde de euro, una dintre cele mai mari din istoria corporațiilor, după ce decizia Rusiei de a limita livrările de gaze naturale în Europa a împins grupul energetic german, care va fi în curând naționalizat, în pragul colapsului, scrie Financial Times.

Uniper, cândva cel mai mare importator european de gaze rusești, se numără printre cele mai afectate companii de războiul din Ucraina, acțiunile sale scăzând cu aproape 93% în acest an.

Compania a declarat joi că pierderile nete din primele nouă luni ale anului au ajuns la 40,4 miliarde de euro, față de o pierdere de 4,7 miliarde de euro înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut.

Creșterea prețurilor la gaze a forțat Uniper să cumpere mai scump pe piața spot, după ce Moscova a blocat livrările către Europa.

„Pentru a asigura securitatea aprovizionării clienților, Uniper achiziționează de ceva timp gaze la prețuri semnificativ mai mari și a înregistrat astfel pierderi considerabile, deoarece costurile de înlocuire a achiziționării de noi gaze nu sunt transferate către consumatori”, a declarat Tiina Tuomela, director financiar al Uniper. 

Războiul din Ucraina a aruncat Uniper în criză, compania pierzând milioane de euro în fiecare zi.

Berlinul a declarat în septembrie că va interveni cu un plan de salvare de 29 de miliarde de euro, pe fondul temerilor că o prăbușire a celui mai mare importator de gaze din țară ar putea răspândi valuri devastatoare în sistemul energetic și în economia Germaniei.

Intervenția guvernului german pentru a salva Uniper de la insolvență va include cumpărarea Fortum, fostul proprietar al grupului, o injecție de capital de 8 miliarde de euro și o linie de credit de la banca de stat KfW Bank în valoare totală de 18 miliarde de euro, din care Uniper a declarat că a tras deja 14 miliarde de euro.

Compania a precizat că pierderea de 40,4 miliarde de euro cuprinde „aproximativ 10 miliarde de euro din costurile realizate pentru volumele de înlocuire și aproximativ 31 de miliarde de euro din pierderile viitoare anticipate din efectele de evaluare a instrumentelor derivate și din constituirea de provizioane în legătură cu reducerile de gaze din Rusia”.

În cele trei luni până la sfârșitul lunii septembrie, pierderea trimestrială a Uniper a fost de aproape 28 de miliarde de euro.

Datoria netă în primele nouă luni ale anului a sărit la 10,9 miliarde de euro, față de 324 de milioane de euro anul trecut. Veniturile de 213 miliarde de euro au fost aproape triple față de cele 78 miliarde de euro din aceeași perioadă a anului trecut.

Foto: uniper, Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *